Izaberite stranicu

Припадници федералне полиције привели 12 чланова СНП 1389 који су присуствовали парастосу страдалим становницима Јабуке код Фоче. Мештани Бошњаци пријавили су их полицији за наводно провоцирање јер су носили српска обележја. Чланови тог покрета тврде да никог нису вређали.

Припадници МУП-а Подрињског кантона привели су у станицу полиције у Устиколини 12 чланова Српског народног покрета 1389 који су присуствовали парастосу страдалим становницима Јабуке код Фоче 1992. године, јавила је Радио-телевизија Републике Српске.
Припадници федералне полиције у порту цркве ушли су док је служена литургија. Од организатора обележавања годишњице страдања Срба тражили су да из цркве изађу чланови Српског народнг покрета да би их одвели на саслушање.
Мештани Бошњаци пријавили су их полицији за наводно провоцирање јер су носили српска обележја.
Немања Вуковић члан СНП 1389 каже да нису никога провоцирали и да нису ништа радили што не треба. „Својих обележја се не стидимо, застава је била у ауту, није било никаквог добацивања ни псовања“, каже Вуковић.
Чином федералне полиције увређени су и потомци настрадалих Јабучана, села где су пре две деценије у само једном дану свирепо убијена 43 цивила и борца, а 110 домаћинстава претворено је у згаришта.
Након литургије, 12 младића приведео је у полицијску станицу Устиколина. Иако је међу њима било четворо малолетних лица изречене су им и прекршајне казне.
„Саслушали су нас и написали су нам по 100 марака казну, као неки прекршајни налог“, каже Вуковић.
Без обзира што су званичници републичке и локалне власти били присутни на помену у Јабуци, пред полицијском станицом у Устиколини нису се појавили нити су приведеним младичћима понудили правну помоћ.

Извор: РТС

 

Pin It on Pinterest

Share This