Izaberite stranicu

kosancicev-venac-foto-D-JEVREMOVICHПриземни дворишни објекат у комплексу Патријаршије у коме се налази сала за предавања биће замењен новим здањем од 1.200 квадратних метара на три спрата и повезан са зградом седишта Српске православне цркве. Због те интервенције мења се план детаљне регулације (ПДР) просторне целине Косанчићев венац, блок између улица: Краља Петра Првог, Косанчићев венац и Кнеза Симе Марковића. Комисија за планове Скупштине града огласила је јавни увид у нацрт измена и допуна тог плана и он ће бити изложен до 22. августа у сали два зграде Градске управе у Улици 27. марта 43-45 сваког радног дана од 9 до 18 часова.
Планским документом Косанчићевог венца су, како каже Вера Михаљевић, једна од руководилаца његове израде из Урбанистичког завода Београда, створени услови за функционалну реорганизацију објекта Патријаршије како би се одвојио службени од простора који ће бити отворен за јавност.
– То се, пре свега односи на садржаје Музеја Патријаршије и део комплекса ка Улици Косанчићев венац, који је јавног карактера, док би део објекта оријентисан ка улицама Краља Петра и Симе Марковића имао административни карактер. Предвиђено је и измештање штампарије. Део комплекса доступан јавности треба да буде подигнут у Улици Косанчићев венац поред куће Мике Аласа. Његова површина износиће 1.200 квадрата, а фасада модерно обликована. Намењен је за музејску поставку СПЦ-а, продавницу и пратеће садржаје – каже Михаљевићева.
Идејно решење са овим новинама настало је на Архитектонском факултету. Да би се одобрили грађевински захвати у том блоку неопходно је да градска комисија за планове потврди идејно решење, а наручито да провери да ли ће ново здање у Улици Косанчићев венац заклонити визуре на комплекс Патријаршије са новобеоградске стране и са Бранковог моста.
ПДР Косанчићевог венца усвојен је 2007. године, а на њега се чекало десет година.
Примедбе на измене плана до 22. августа

На јавној седници Комисије за планове Скупштине града Београда, заказаној за 17. септембар у 13 часова, сви присутни који су на нацрта измена и допуна плана детаљне регулације просторне целине Косанчићев венац поднели примедбе у писаном облику, могу их образложити пред члановима комисије. Седница ће бити одржана у згради Градске управе у Улици 27. марта 43-45 (сала два у сутерену). Примедбе на планирана решења могу се, у писаној форми, доставити Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, преко писарнице у Улици 27. марта 43-45 најкасније до 22. августа.patrijarsija

Оживљавање идеја првобитног пројектанта
Аутори идејног пројекта преуређења и доградње Патријаршијског двора у Улици кнеза Симе Марковића и новог објекта Српске православне цркве у Улици Косанчићев венац 24 су Александар Виденовић, доцент на Архитектонском факултету и Дејан Радоњић, архитекта. Конструктивно решење објеката израдио је проф. др Милан Глишић. У току је, како каже Виденовић, израда главног пројекта.
– Обнова подразумева оживљавање првобитне замисли руског архитекте Виктора Лукомског који је пројектовао Патријаршију али чији део није никада изведен. Сврха реконструкције је да простор постане функционалнији а фасада Патријаршије неће бити мењана, што је био један од услова градског Завода за заштиту споменика културе – објашњава Виденовић.

Д. М.

Извор: Политика

Pin It on Pinterest

Share This