Izaberite stranicu

У суботу 13. јула, у Манастиру светих апостола надомак западне обале Тиверијадског мора, у граду Тиверији, прослављен је празник Сабора светих дванаест апостола. Овај манастир откривен је на рушевинама старијег манастира из доба свете Јелене.
Светом Литургијом началствовао је Његово блаженство Патријарх јерусалимски Теофил, уз саслужење Митрополита назаретског Киријака, Архиепископа константинског Аристарха, архимандрита Илариона, настојатеља Манастира Преображења Господњег на Тавору, архимандрита Хризостома, настојатеља Манастира у Кани Галилејској, свештеника парохија Галилејске области и јерођакона, уз молитвено учешће вјерних руског и арапског говорног подручја.
У свом обраћању, Патријарх Теофил је рекао:
„Као што је добро познато, овај празник је продужетак празника светих првоврховних апостола Петра и Павла. А то је зато што, као и пророци у Старом Завјету, тако и апостоли у Новом Завјету чине камен темељац Цркве Христове, заиста онај угаони камен који се помиње у учењу мудрог Павла: Назидани на темељу апостола и пророка, гдје је угаони камен сам Исус Христос, на коме сва грађевина, складно спојена, расте у храм свети у Господу (Еф. 2, 20-21).“
Након Литургије, игуман манастира, архимандрит Тимотеј, уприличио је ручак за госте.

Pin It on Pinterest

Share This