Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12294/03.02.0213_Mitropolit_Ostrog.mp3″ text=“Бесједа Митрополита Амфилохија“]

ЦЕТИЊЕ, 3. ЈАНУАРА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, поводом празника преподобног Максима Исповједника, Свету службу Божију у манастиру Острогу.

Владика је благословио и пререзао славски колач поводом имендана монаха Максима, сабрата острошке манастирске обитељи.

У литургијској бесједи посвећеној данашњем празнику Митрополит Амфилохије је рекао да преподобни Максим Исповједник није устукнуо у одбранио православне вјере од јеретика чак ни онда када су то чинили патријарси тога времена у страху од цара.

“Када су једноставно они прихватили то лажно учење, једино је Максим прихватио да носи часни крст исповиједања истинске и праве вјере”, рекао је Владика.

“Један од савремених западних богослова с правом је написао да је Свети Максим у том преломном историјском тренутку постао Црква. Не просто исповједник истинске и праве вјере, него је сва истина Цркве кроз њега проговорила. Он је био Црква, а нијесу били Црква они који су се одрекли суштине њеног учења”, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This