Izaberite stranicu

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12289/02.02.1013_U_ZIZI_Pomen_Borislavu_Milosevicu.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

Подгорица, 1. фебруар 2013. (Портал Ин 4 С) – Дугогодишњи југословенски дипломата и брат бившег предсједника Србије Слободана Милошевића, Борислав Милошевић, сахрањен је данас у породичној гробници у Лијевој Ријеци, код Колашина. Опело на гробљу у мјесту Љеворечке Тузи служио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Он је казао да ће Борислав и Слободан Милошевић остати упамћени по томе што су жртвовали себе за добро своје државе и народа, као и за добре односе са Русијом.

“Кад помислим на синове Светозара Милошевића, једног часног вјероучитеља, стално ми се на ум враћа она ријеч Његошева – благо ономе ко довијека живи, имао се рашта и родити”, навео је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да су Борислав и Слободан Милошевић вјечно себи уписали у часну књиги свесловенску.

“Слободан Милошевић је записао себе у књигу вјечног живота и у памћење неизбрисивим словима. Његов живот и животно дјело су били у духу великомученика косовског Лазара. Видовданско и Лазарево житије је и житије Слободана Милошевића. Његов брат Борислав ишао је истим тим часним и честитим путем, као човјек и дипломата”, навео је митрополит Амфилохије.

Као цар Лазар

Према његовим ријечима, ко је био и какав је био Борислав Милошевић најбоље свједочи вијенац који је на његов ковчег положила делегација Министарства одбране Русије.

“Као и његов брат Слободан, тако је и Борислав, ишао оним путем који је зацртао Свети Петар Цетињски, који је поручио да је проклет буде сваки онај Црногорац који не буде вјеран мајци Русији. Борислав и Слободан су испоштовали тај завјет. Остали су вјерни свом народу до последњег издисаја”, казао је митрополит Амфилохије.

Он је истакао да су Борислав и Слободан Милошевић остали вјерни Косову и Метохији.

“Слободан Милошевић остаће записан златним словима у историји Црне Горе и Србије, односно српског народа, као човјек који се до последњег издисаја жртвовао, а жртва његова је такође она о којој Његош говори, говорећи о Милошу Обилићу. Жртва његова је благородна. То је жртва која не може бити избрисана, као ни његов витешки подвиг против повампиреног наци-фашистичког духа у Европи и на Балкану”, навео је митрополит Амфилохије.

Он је подсетио на ријечи француског генерала Галоа да се Слободан Милошевић не бори само за слободу и част свог народа и државе, већ за слободу и част свега онога што је часно и узвишено у Европи.

Митрополит црногорско-приморски је нагласио да из памћења не може бити избрисано ни свједочење Слободана Милошевића пред Хашким судом, који није суд већ бесуђе.

Хашко бесуђе

Он је казао да га је Слободан Молошевић позвао да буде његов свједок на суђењу.

“Позвао ме из Хага да будем његов свједок. Извинио сам се, нијесам могао, иако ми је срце говорило да треба то да испоштујем. Нијесам могао, јер су ми надлежни у цркви рекли да то не био било добро за мене као митрополита црногорско-приморског. Ако, међутим, нијесам отишао у Хаг да свједочим за њега, онда данас овдје на овом мјесту свједочим оно што сам требао и морао да кажем у Хагу – да они којима је требало да буде суђено и којима ће бити суђено пред судом Божјим, пред судом историје и правде, они су Милошевићу судили, а, у ствари, судили су себи и пресудили, а он и његов брат су осветљали свој и образ часног братства Милошевића”, навео је митрополит Амфилохије.

Он је казао да су Слободан и Борислав Милошевић представљали златни вијенац не само у свом братску, већ и у Црној Гори, Србији и српском народу.

“Нека њихов примјер буде подстицај будућим покољењима како вриједи живјети и чему треба служити. Заиста благо томе ко довијека живи – имао се рашта и родити”, рекао је митрополит Амфилохије.

Некадашњи шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић казао је да Борислав Милошевић био патриота и посвећен добру своје државе и народа.

“Био је патриота и посвећен заједничкој држави и српском народу. Није се повијао ни на вјетрове, ни на олује. Био је чврст и постојан као његов родни крај у Црној Гори. А било је другачијег понашања неких других. Он је зато мјера чојства и патриотизма, односно оданости према ономе што је добро за његову државу и народ”, истакао је Јовановић.

Он је додао да Борислав није имао већег бола него што је била смрт његовог брата Слободана, за чије се достојанство борио до краја.

Захвалност Русије

Руски генерал Леонид Ивашов казао је да је Борислав Милошевић био велики пријатељ Русије.

“Борислав Милошевић био је велики дипломата, борац за словенско јединство и увијек је истицао да се ни Србија ни Црна Гора не могу одржати без уске повезаности са Русијом”, навео је он.

Он је рекао да ће се његово и име Слободана Милошевића наћи међу заслужене борце за јединство словенских народа.

“Они су читав свој живот посветили том циљу. Борили су се против неправде, зла које НАТО доноси. Зато је овдје данас вијенац Министарства одбране Русије као захвалност Бориславу за његову борбу и часно служење отаџбини”, казао је Ивашов.

Посљедњем испраћају Борислава Милошевића присуствовали су бивши југословенски премијер Момир Булатовић, представници руске Думе и Министарства одбране Русије, лидер Нове српске демократије Андрија Мандић, као и функционер СНП-а Невен Гошовић.

Иако је био дугогодишњи савезни дипломата, сахрани није присуствовао нико од званичника Србије и Црне Горе.

Борислав Милошевић преминуо је у понедељак на на Институту за кардиоваскуларне болести “Дедиње” у Београду.

Он је био амбасадор Савезне Републике Југославије у Москви, а након тога је живио у руској пријестоници.

Pin It on Pinterest

Share This