Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12284/31_01_2013_mitropolit_obod.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

ЦЕТИЊЕ, 31. ЈАНУАРА (Светигора прес) – Поводом данашњег празника Светог Атанасија Великог Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је са свештенством Свету службу Божију у цркви посвећеној овом светитељу на Ободу Црнојевића.

На крају литургије Владика је благословио и пререзао славски колач. Данашњи празник је и имендан настојатељице манастира на Ободу мати Атанасије.

“Треба непрекидно да у свом уму и у свом срцу понављамо ријечи Христос је међу нама – јесте и биће”, рекао је Владика у бесједи након благосиљања славског колача. “Христос, не сам и не усамљен него са Оцем и Духом Светим и са свима светима који су Њему угодили”.

“Међу те свете људе који су посвједочили Господа, који су бранили вјеру у Њега као истинитога Бога и истинитога човјека, нарочито на Првом васељенском сабору 325. године, и после тога, посебно мјесто заузима Свети Атанасије Велики. Тако да су они који су овдје подигли храм Светом Атанасију били веома мудри људи”, рекао је Владика Амфилохије.

Владика је рекао да су ријетки људи који се сјете да таквим светитељима подигну храм.

“Није чудо да се то управо овдје догодило гдје је био господар древне Зете Иван Црнојевић и гдје су били митрополити Висарион и Вавила. Сигурно је да се неки од њиховим науком надахнутих овдашњих хришћана сјетио да овај храм посвети Светом Атанасију”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This