Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“0″ showcaption=“1″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27201302[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12261/29.01.2013_SVETOSAVSKA_AKADEMIJA_H.%20Novi.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

Светосавска акдемија у Херцег Новом

ХЕРЦЕГ НОВИ, 28. ЈАНУАРА (Светигора прес) – У препуној херцегновској дворани “Парк” синоћ је свечана академија посвећена Светом Сави, првом српском архиепископу и просветитељу.

Прослава празника је почела у јутарњим часовима Светом литургијом у цркви Светог Саве на Савинској дубрави коју су служили протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, парох херцегновски и гост прославе протојереј-ставрофор Војислав Билбија.

У поздравном слову на академији Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије подсјетио је на Доментијанове ријечи из “Житија Светог Саве” да су Свети Симеон и Свети Сава били рањени Христовом љубављу.

“Ништа љепше за њих двојицу није речено у једној реченици. Симеон, односно Стефан Немања, отац који је родио сина тјелесно, син Растко, односно Свети Сава који је духобвно родио оца. И један и други су постали стожер народа српскога, државе српске и хришћанске душе овога народа”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

“У знаку њиховог сагласја је не само прошлост, него и будућност српскога народа, будућност која једино може процветати уколико дух мира, љубави и помирења симеоновско-савинског засија у бићу овога народа и у наше дане и у будућности”, поручио је Владика Амфилохије.

Светосавску бесједу одржао је др Горан Комар, а на академији су приказани и дјелови ауторског филма новинара Перице Ђаковића “Свети Сава”.

У умјетничком дијелу програма наступили су глумци Небојша Дугалић, Јасмина Стојиљковић, Ивана Поповић и Борис Пинговић, отац Војислав Билбија који је уз пратњу гитаре извео “Небесну литургију” Владике Николаја Жичког, хорови “Рождество”, “Свети Сава” и “Свети Василије Острошки”, Дје4чји хор из Велике Хоче у Метохији, дјеца из Скадра, дјеца с вјеронауке при храму Светог архангела Михаила и гуслар Милија Косовић.

Објављена су и имена добитника традиционалних награда Просветног друштва “Свети Сава” из Херцег Новог најбољим ученицима и учитељима.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This