Select Page

ЦЕТИЊЕ, 28. ЈАНУАРА (Светигора прес) – Поводом данашње изјаве у вези са наводним непоштовањем одлуке Вишег суда у Подгорици о обавези Митрополије црногорско-приморске да Повељу Ивана Црнојевића Цетињском манастиру опет уступи Народном музеју Црне Горе, саопштењем за јавност се огласила Митрополија црногорско-приморска.

“Обавјештавамо јавност да Митрополија нема намјеру да игнорише судску пресуду, већ ће, као и увијек, уважавајући законите одлуке надлежних органа Црне Горе, и овога пута испоштовати одлуку Суда”, стоји у саопштењу.

“Због мноштва богослужбених и празничних обавеза у јануару, нисмо успјели да учинимо договор са управом Народног музеја, која је, нажалост, исхитрено данас реаговала, прозивајући Митрополију за непоштовање судске одлуке. У данашњој директној комуникацији са управом Музеја, надамо се, неспоразум је превазиђен.

Поштујући судску одлуку, сматрамо за дужност да изразимо своје жаљење што Суд није уважио аргументацију наших правних заступника, која је била, чини нам се, сасвим логична. Митрополија је, дакле, инсистирала и даље инсистира на истинитости и правичности тврдњи да је ктиторској повељи Цетињског манастира, као његовој својеврсној тапији, мјесто у Ризници Цетињског манастира.

Уосталом, током неколико деценија послијератне власти од Цркве је одузета бројна покретна и непокретна имовина, те сматрамо да би било крајње вријеме да се та неправда почне исправљати, а да је не треба продубљивати додатним обесправљивањем и блаћењем Митрополије и Православне Цркве уопште као и неправедним прозивањем Цркве као установе која наводно подржава безакоње”, стоји у саопштењу Митрополије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This