Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12260/Djeciji%20svetosavski%20program.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

ПОДГОРИЦА, 28. ЈАНУАР, (Светигора прес) – Божанственом  Литургијом у Крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења  настављена је пролсава празника Светог Саве у Подгорици. Литургију је служио јереј Мирчета Шљиванчанин уз саслужење протојереја – ставрофора Драгана Митровића, јереја Миладина Кнежевића и јереја Бранка Вујачића уз присуство великог броја вјерног народа, нарочито дјеце.

Отац Мирчета је у Литургијској бесједи тумачио ријечи прочитаног Јеванђеља по Луки истакавши да је питање које је поставио богаташ Господу „ шта да учиним да задобијем живот вјечни“, суштинско питање  које сваки човјек треба да постави у своме животу.

„ Суштина онога што му је Господ одговирио је  у томе да човјек цијелога себе треба да преда Господу, да би задобио живот вјечни. Не да преда дио себе, један дан или сат, већ цијело своје биће, срце и ум и сваки дан свога живота и сваки минут свакога дана “, он је додадо да је Свети Сава био истински пастир који је испунио ријечи Господње из прочитаног Јеванђеља .

„ Зато ако хоћемо да будемо Савини људи, а то значи Христови људи треба да имамо вјеру Светог Саве, јер нам је то заповиједио Свети Сава“.

Након Литургије дјеца су у част свесрпског покровитеља приредили пригодан светосавски програм. На почетку се дјеци обратио теолог Александар Вујовић који је истакао да се највише дјеца радују Светом Сави, највише му пјевају, од њега се уче и на њега се угледају

„Хвала Богу и Светом Сави да је баш тај празник постао камен темељац за наш народ, јер од Светога Саве почење наша велика историја“.

Светосавски програм припремила су дјеца полазници вјеронауке при подгоричким храмовима.

Н.П.

Pin It on Pinterest

Share This