Izaberite stranicu

Свети Сава Српски

Централна Светосавска академија у Митрополији црногорско-приморској биће одржана у навечерје празника Светог Саве у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици. [wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12224/24_01_2012_svetosavska_akademija_podgorica.mp3″ text=“За Радио Светигору говори ђакон Михаило Лазаревић“]

У Котору ће у петак увече, 25. јануара, са почетком у 19 сати бити одржана традиционална Светосавска академија којој ће присуствовати Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије. Истод дана биће одржана и Светосавска академија у Бару, на којој ће бесједити др Милош Ковић.

ЦЕТИЊЕ, 24. ЈАНУАРА (Светигора прес) – У Котору ће сјутра увече са почетком у 19 часова бити одржана традиционална Светосавска академија којој ће присуствовати Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

У овом граду дјелује Српско пјевачко друштво „Јединство“ основано далеке 1839.године, у доба аустријске владавине Боком Которском. У  СПД “Јединство” сваке године уз умјетнички програм обиљежава се и крсна слава друштва, и то баш Свети Сава.

Традиција одржавања Светосавске  академије у Котору је дуга а ове године када се обиљежава  1.700 Миланског едикта навршава се и 200 година рођења Петра II Петровића Његоша чији је живот и образовање везан за Боку Которску, посебно Котор гдје је често боравио и добротској породици Ивановић/католици/ посветио пјесму „Србин Србину на части захваљује“.

Оно што је посебно атрактивно у оквиру обиљежавања празника Светог Саве у Котору је изложба београдског сликара Вељка Михаиловића под називом „Константин“.

Град Котор је добио привилегију да се умјетник прво представи у Котору а током године изложбу ће видјети поштоваоци умјетности у Нишу а затим и у Ватикану.

Р.В.

Подгорица, 24. јануар 2013. (Портал Ин 4 С) – И ове године, Српска православна црква и Српско просветно друштво из Бара организују прославу Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља. Већ годинама, исти субјекти традиционално организују Светосавску академију и Видовданско вече, славећи тако масовно двије велике националне славе.

И сваке године су то културни догађаји који својим квалитетом и значајем надалеко превазилазе оквире Бара и Црне Горе. Поред имена и референси учесника, доказ наведеној чињеници су и препуна сала и башта Дома културе сваке године. И ове године, списак учесника “Светосавске академије“ гарантује незабораван догађај у сали Дома културе 25. јануара у 19 сати.

По благослову Митрополита Амфилохија овогодишње Светосавске свечаности се одржавају у спомен Светог Симеона Мироточивог, односно великог жупана српског Стефана Немање, родоначелникуа светородне династије Немањића, која је владала Србијом скоро два вијека без прекида, од 1196. до 1371. године. И која је оставила дубоки траг на свим пољима. И духовном и световном.

Принц Растко Немањић је син Стефана Немање, а монах Сава (доцније Свети Сава) постао је духовни отац свом биолошком оцу монаху Симеону (доцније Светом Симеону Мироточивом). И Стефан Немања и његов син принц Растко Немањић су рођени у Рибници, на мјесту данашње Подгорице. На ту тему, историчар др Милош Ковић из Београда ће одржати Светосавску бесједу. Тиме се наставља традиција да елитни српски интелектуалци држе Светосавску бесједу у Бару.

Иначе др Милош Ковић, који је докторирао на Оксфорду, припада плејади младих српских научника који су докторирали на престижним свјетским универзитетима. Глумица Лала Новаковић из Подгорице ће казивати “Причу о Светом Сави“ Матије Бећковића и “Пјесму о Светом Сави“ краља Николе написану уочи Савиндана 1912. године. Барска публика ће имати прилику и да ужива слушајући црквени хор “Свети новомученик Станко“ из Никшића са диригентом Ленком Дурутовић. Наступиће Дјечји црквени хор “Свети Јован Владимир“ са диригентом Сашом Басарабом, као и већ афирмисане Даница Никић и Зорица Вучељић из етно групе “Зора“ из Бара. Фолклорно друштво “Свети Јован Владимир“ из Бара ће поново наступити пред барском публиком.

Pin It on Pinterest

Share This