Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“0″ showcaption=“1″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/192013[/picasa]

Са пливања за Часни крст у Подгорици

ЦЕТИЊЕ, 19. ЈАНУАРА (Светигора прес) – У присутву великог броја вјерника Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије данас је са свештенством Подгоричког архијерејског намјесништва на подгоричким Скалинама освештао воде Рибнице и Мораче.

Потом је уприличено такмичење у пливању за Часним богојављенским крстом у којем је учествовало стотину младића и једна дјевојка – Николина Аћимић.

До крста је први допливао Игор Пренкић, који је од Митрополита Амфилохија на дар добио златник са ликом Митрополита Петра Другог Петровића Његоша, а од Подгоричке црквене општине 300 евра. “Свима благослов Божји, а посебно онима који су се, заједно са Господом, погрузили у ову нову ријеку Јордан, на челу са нашим братом Игором који је први дохватио овај Часни крст”, рекао је Митрополит Амфилохије. “Морам да признам да ме је то обрадовало, јер недавно сам га вјенчао у цркви, тако да је то показатељ да они који нијесу у Цркви вјенчани, и још ако нијесу крштени, под хитно треба да се крсте, и да се вјенчају који су ожењени, да би идуће године њих Бог удостојио овога Часнога крста”.

Приликом уручења златника са ликом Владике Рада побједнику такмичења Игору Пренкићу, Митрополит Амфилохиоје је подсјетио да ове године славимо 200 година од Његошевог рођења. “Нека би Бог дао да из овога Часнога крста, и из овога Богојављења, и из овога одликовања на Ловћену израсте црква Светог Петра Цетињског, која је у она безбожна времена разорена”.

“Нека би Бог дао да се Његош поново врати у свој храм као што је то он завјештао док је био овдје на земљи. Његове кости су шест пута вађене и враћане, а сада ће Црна Гора, ако Бог да, у част двјестагодишњице његовог рођења да испоштује његово завјештање, да врати цркву Светог Петра Цетињског, да га испоштује, јер је то најстарија црква подигнута у част Светога Петра Цетињскога”, рекао је Владика Амфилохије.

Он је додао да је гријех рушења ловћенске цркве двострук – да је учињен против Светог Петра Цетињског и против завјештања Владике Рада.

“Црну Гору ћемо у правом смислу обновити само тада када се обнови црква Светог Петра на Ловћену”, поручио је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This