Izaberite stranicu

Широм Црне Горе, традиционалним пливањем за Часни крст, обиљежено је Богојављање, један од најзначајнијих дана у православном календару. Подгоричанин Игор Пренкић побједник је пливања за Часни крст на Богојављање на ушћу Рибнице у Морачу у главном граду Црне Горе.

Новак Миљанић из Врбаса побједник је манифестације “За крст часни” коју су на хришћански празник Богојављење, испред ресторана “Порто” у будванској марини, организовали Храм Свете Тројице и Клуб спортских риболоваца.

Петнаестогодишњи Бошко Пипер из Тивта, ватерполиста „Катара“ допливао је први до Богојављенског крста на Михољској Превлаци.

У Херцег Новом је у пливању за Часни крст учествовало педесет такмичара, међу њима и ватерполисти, репрезентативци Црне Горе Лазар Андрић и Милош Шћепановић, иначе члан херцегновског Црквеног одбора, који је први допливао до Часног крста и за то добио златну медаљу са ликом Светога Саве.

Даниловградски свештеници су након Литургије обавили водоосвећење на ријеци Зети. Дванаест младића пливали су за Часни крст, а побиједио је Јован Јањатовић.

Подгорица, 19. јануар 2013. (Портал Ин 4 С) – Широм Црне Горе, традиционалним пливањем за Часни крст, обиљежено је Богојављање, један од најзначајнијих дана у православном календару. Подгоричанин Игор Пренкић побједник је пливања за Часни крст на Богојављање на ушћу Рибнице у Морачу у главном граду Црне Горе.

У надметању за Часни крст учествовало је око 70 младића, као и једна девојка, који су запливали у хладној води Мораче, коју је претходно освештао митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством.

Побједнику су припалио златник са ликом Петра Другог Петровића Његоша и икона.

Митрополит Амфилохије благословио је учеснике традиционалног пливања и честитао Пренкићу на побједи.

“Бог га је удостојио да побиједи у надметању за Часни крст. Нека му то буде на сваку срећу”, казао је митрополит Амфилохије и позвао на љубав, мир и братску слогу.

Вјера јача од хладне воде

Пренкић је рекао да му је ово други пут да учествује у пливању за Часни крст и да му је посебно задовољство што је побиједио.

Он је позвао младе да у што већем броју дођу и наредне године и учествују у пливању за Часни крст.

Николина Аћимић, једина девојка која је учестовала у такмичењу, казала је да јој је била част што је била међу онима који су се надметали за Часни крст, додајући да ће и наредне године урадити исто.

Митрополит Амфилохије је присутнима, који нијесу крштени, упутио позив да сјутра у цркви Светог Ђорђа приме благослов светог крштења.

Послије заједничког сликања пливача са митрополитом Амфилохијем, момци су са моста опет скочили у хладну ријеку пјевајући “Ој Косово, Косово земљо моја вољена, земљо славних витезова Лазара и Милоша”.

У Будви пливала и Мирјана Куљак

Новак Миљанић из Врбаса побједник је манифестације “За крст часни” коју су на хришћански празник Богојављење, испред ресторана “Порто” у будванској марини, организовали Храм Свете Тројице и Клуб спортских риболоваца.

Миљанић је био најбољи од 30 одважних момака и жена који су у акваторијуму будванске марине одмјерили снаге по прохладном времену, те пливали до крста који је тачно на 33 метара био у бродићу у мору.

Међу такмичарима највише пажње привукла професорка на Економском факултету у Подгорици Мирјана Куљак, која се такође окушала да буде прва.

Како је казала за портал Вијести, ово је први пут да учествује на оваквој манифестацији у Будви, али иначе воли да се зими купа у мору.

Манифестација “За крст часни”, у организацији Митрополије црногорско-приморске и манастира Прасквица, одржана је и у мору испред града хотела Свети Стефан, гдје је мјештанин Слободан Ђурашевић био најбољи међу 20-так такмичара и први допливао до крста.

Бошко Пипер први до Богојављенског крста на Превлаци

Петнаестогодишњи Бошко Пипер из Тивта, ватерполиста „Катара“ допливао је први до Богојављенског крста на Михољској Превлаци.

„Било је прилично тешко, вода је била хладна па се губио дах. Имао сам на моменте проблема са дисањем. Конкуренција је била добра“, рекао је побједник првог масовног пливања за Богојовљенски крст на Михољској Превлаци. Бошко Пипер добио је од манастирског братства крст до кога је први допливао и пригодан поклон. На педесетак метара од обале крст је у воду са барке спустио јеромонах Мирон.

Наступило је двадесетак пливача из Тивта, Кртола, Грбља,  а међу њима је било и неколико Руса. Занимљиво је да су за Богојављенски Крст на Михољској Превлаци запливали и отац и син Јован и Владимир Булајић.

„Ово је посебан доживљај за сина и мене. Увијек сам желио да се пливање за Богојављенски крст припреди на овом светом мјесту. Довели смо и три наша руска пријатеља који су одушевљени Богојављењем на Превлаци“, рекао је Јован Булајић.

Пливање за Богојављенски крст на Михољској Превлаци, прво у новијој историји изазвало је велико интересовање вјерника. Братство манастира Светог Архангела Михаила за учеснике и посјетиоце организовало је након литургије, освећења Бојоваљенске воде и пливања трпезу љубави.

ХЕРЦЕГ НОВИ, 19. ЈАНУАРА (Светигора прес) – Први пут након 1945. године црквене општине у Херцег Новом данас су организовале  Богојављенско пливање за Часни крст, а учествовало је педесет такмичара, казао је Радију “Светигора” парох херцегновски протојереј-ставрофор Радомир Никчевић.

Међу су били и ватерполисти, репрезентативци Црне Горе Лазар Андрић и Милош Шћепановић, иначе члан херцегновског Црквеног одбора, који је први допливао до Часног крста и за то добио златну медаљу са ликом Светога Саве.

Најмлађи пливач шестогодишњи Немања Мотика добио је сребрњак са ликом Светога Саве, као и најстарији педесетогодишњак Михаил, Рус који живи у Херцег Новом.

Претходно је у цркви Светог архангела Михаила служена Света литургија са великим водоосвећењем.

Р.В.

ДАНИЛОВГРАД, 19. ЈАНУАРА (Светигора прес) – Светом литургијом са великим водоосвећењем у цркви Свете Текле и пливањем за Часни крст на Зети, у Даниловграду је данас прослављен велики хришћански празник Богојављење.

Даниловградски свештеници су са вјерним народом након литургије обавили водоосвећење и на ријеци Зети, а потом је у Зету погружен Часни крст. Дванаест младића учествовало је у такмичењу, а побиједио је Јован Јањатовић.

Свим учесницима такмичења подијељени су пригодни поклони, а побједнику је припала и скромна новчана награда од даниловградске Црквене општине.

Парох даниловградски протојереј Слободан Зековић казао је Радију “Светигора” да прослава овог празника из године у годину све више добија на значају. “Да не претјерам, али такав утисак имамо да читавио град слегне на обалу ријеке Зете и на градски мост да прати ову заиста дивну свечаност”, казао је отац Слободан.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This