Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”0″ showcaption=”1″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/17201302[/picasa]

Са Божићно-богојављенског пријема у Подгорици

ПОДГОРИЦА, 18. ЈАНУАРА (Светигора прес) – У синоћњем обраћању представницима црквеног, политичког, дипломатског, културног и медијског живота у држави на Божићно-богојављенском пријему који је Митрополија црногорско-приморска уприличила у подгоричком хотелу “Црна Гора”, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије поручио је да се нада да ће у 2013. години Петар Други Петровић Његош добити своју слободу.

“Шест пута су Његошеве кости претресане, вађене и поново враћане. Посљедње вађење његових костију и њихово утамничење у ледени мермерни саркофаг, горе је од свих осталих. Побјегао је од мрака, ропства, окова, а окован је по шести пут прије четрдесет и неколико година”, подсјетио је присутне Владика Амфилохије. 

Он је рекао да Његош чека, да чекају његове свештене кости слободу и да неће имати, нити је могу имати све док се не обнови црква Светог Петра Цетињскога на Ловћену и док се не испоштује његова посљедња воља да буде сахрањен у тој црквици коју је сам подигао и посветио свом стрицу Светом Петру Цетињском.

“Ту слободу и то поштовање достојанства Његошевог тражимо у име њега, у име његових костију и у име његове личности непролазне. Надамо се да ће ове године бити враћено достојанство Петру II Петровићу Његошу, да ће утамничени Његош добити своју слободу и по седми пут сахрањен у својој цркви”, казао је Митрополит Амфилохије.

Владика је рекао да је пријем посвећен и 1700-ој годишњици Миланског едикта. Он је зао да је Свети цар Константин, који је доношењем  едикта дао слободу вјероисповиједања хришћанима схватио да нас је слобода родила и да смо за слободу рођени. “И то не само физичка, тјелесна слобода, него метафизичка, дубинска слобода од смрти, пролазности и ништавила”.

Pin It on Pinterest

Share This