Izaberite stranicu

ПОДГОРИЦА, 18. ЈАНУАРА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије рекао је у изјави “Вијестима” да се у Црној Гори уопште не разумије шта суштински значи аутокефална црква.

На питање да ли дозвољава могућност да Митрополија црногорско-приморска буде аутокефална, он је одговорио да је свака православна епископија самостална.

“То људи не схватају и не разумију. Сваки православни епископ, било да је он на Цетињу, у Никшићу или у Африци, потпуно самостално функционише. Према томе, тај појам извикане, некакве аутокефалности, нешто је што Цркви ништа не даје, а још мање држави у којој се налази та Црква, а поготово када се ради о секуларној држави која је изгласала закон одвојености Цркве и државе”, рекао је Владика Амфилохије након синоћњег Божично-богојављенског пријема у хотелу “Црна Гора”.

Према његовим ријечима тај проблем је наметнут од кругова који у Цркву никад ушли нијесу, нити знају шта је Црква, а већина их није ни крштена.

Он такође сматра да правосудни систем у Црној Гори није слободан, иако је МЦП тражила да се испита да ли у говорима Ранка Кривокапића има мржње.

“Са свим поштовањем према Кривокапићу, или кривомозгићу, како ја њега зовем од милоште, његов говор је заиста говор мржње. Утолико је тај говор несрећнији и опаснији уколико долази из уста човјека који је на челу највишег законодавног тијела у Црној Гори”, казао је Митрополит Амфилохије.

Он наводи да Кривокапићеве изјаве да СПЦ треба одузимати имовину збуњују народ, иако сматра да је народ трезвен, али да ипак постоји једна група људи који спадају у неку врсту интересне заједнице.

Најаву државног врха да се током ове године неке цркве дају под окриље тзв. ЦПЦ Митрополит Амфилохије доживљава ка један од детаља бесудног схватања и поручује да држава може вратити само оно што је њено.

“Ако би се тако нешто урадило, значи да Црна Гора поново постаје бесудна земља. Ако хоћемо поново оно што је урађено 1945. године, када је отета имовина и задужбина цркава грађана, може опет да се понови. Ипак, чини ми се да је то вријеме прошло и код нас и у Европи”, оцијенио је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This