Select Page

Подгорица, 12. јануар 2013. (Портал Ин 4 С) – Митрополија Црногорско-приморска (МЦП) поднијела је Вишем државном тужилаштву иницијативу да испитају да ли у изјавама предсједника Скупштине Црне Горе и лидера СДП-а Ранка Кривокапића, шефа Медијског пула те странке Мирка Станића и тзв. митрополита тзв. Црногорске православне цркве (ЦПЦ) Михаила Дедеића има елемената кривичних дјела и прекршаја.

Правни заступник Митрополије, адвокат Далибор Каварић, у иницијативи коју је јуче поднио Тужилаштву, прво се осврнуо на изјаву Станића у којој је поручио Џомићу „спрем’те се, јер ће вас стићи правни систем европске Црне Горе“.

У иницијативи се наводи да је у изјави СДП-а саопштено „низ приземних, неуобичајених, недипломатских пријетњи и увреда на рачун свештеника, протејереја др Велибора Џомића, цијеле међународно признате вјерске организације, као и цијеле етничке, вјерске и културне заједнице православних Црногораца, Срба и других“.

„Неопходно је испитати да ли је Станић такве ставове саопштио у своје лично име или у име своје политичке партије, те по потреби испитати и учешће других лица у овим радњама“, наводи се у иницијативи.

Реагујући на наводе Џомића да су „СДП и дио ДПС екстремисти који нецивилизовано ометају“ дјеловање СПЦ у Црној Гори, Станић је казао да је „СПЦ дошла у Црну Гору на бајонетима уништења Црне Горе и најекстремнији је противник државности Црне Горе“.

Он је навео и да су у недостатку домаћих слугу „доведени страни најамници и у мантијама да отимају и распродају имовину наших предака и трују међуетничке и међувјерске односе у Црној Гори“. Додао је и да је „тај туђинац јуришао, током демонстрација због признања Косова, на црногорски парламент“.

Каварић у иницијативи наводи и да треба испитати општепознате изјаве Кривокапића који, „готово сваког пута када се говори о православном храму Свете Тројице на Румији“, саопштава да то није црква, већ метални објекат, називајући га „веома увредљивим, понижавајућим и непримјереним називом ламина, алудирајући на метални отпад који остаје након остављања олупине искориштеног аутомобила на депонији“.

Он подсјећа и да је Дедеић, у саопштењу током божичних празника, рекао да су му неки државни званичници обећали да ће ове године узети пар цркава од Митрополије и додијелити их вјерској заједници којој он припада, што је „такође изјава у којој има елемената кривичног дјела“.

Каварић је затражио од тужилаштва да утврди да ли су изјаве ових лица упућене тој црквеној организацији говор мржње, вријеђања, омаловажавања, клеветања и позивања на линч према једној групи, те да ли позивају на противправно одузимање туђе имовине.

„Државно тужилаштво је, у више прилика када су била у питању друга лица, када је оцијенило да је то потребно, реаговало веома брзо и то у року од неколико часова, док у неким случајевима пролазе мјесеци и године, а реакција тужилаштва изостаје, па би се могао стећи утисак да сте селективни у примјени закона, односно заштитнички расположени према неким појединцима и државним службеницима, вашим колегама из Законодавне или других грана власти“ поручио је Каварић.

Барски парох Митрополије цногорско-приморске недавно је саопштио да је позван у тужилаштво на саслушање због „обраћања“ Кривокапићу.

Пламенац је неколико дана раније поручио Кривокапићу да ће, ако још једном помене цркву на Румији, скинути мантију и добити оно што одавно заслужује.

„Ставите ли још једном цркву Свете Тројице на Румији у Ваша погана уста, по узору на мог чукунђеда војводу попа Илију Пламенца, који се ставио у заштиту Црногораца штитећи им вјеру, док Вам будем писао скинућу мантију и добићете што подуже заслужујете“, навео је тада Пламенац у отвореном писму Кривокапићу.

Pin It on Pinterest

Share This