Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12143/09.01.2013_Mitropolit_Moraca.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

ЦЕТИЊЕ, 8. ЈАНУАРА (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Сабор Пресвете Богородице – другио дан Божића, Свету службу Божију у манастиру Морача.

У архипастирској бесједи Владика је говорио о Светој тајни крштења рекавши да је управо крштење квасац вјечности и непролазности.“Предвјечни Бог се уселио у утробу Пресвете Дјеве, уселио се у људску природу, у природу Исуса из Назарета, Дјетета Младога. Кроз Њега и преко Њега освештана је вјечним и непролазним животом људска природа”, казао је Владика.

 

Владика је објаснио смисао Свете тајне крштења. “Када се крштавамо у Његово име, у име Оца и Сина и Духа Светога, ми примамо Њега, Његову силу и Његов живот, Његов квасац, Његову истину, Његову свјетлост и Његово просвећење. Тако постајемо хришћани, постајемо људи који се рађају Духом и водом за вјечност”.

“У томе јесте достојанство и непролазна вриједност вјере хришћанске”, објаснио је Митрополит Амфилохије.

Након литургије дјеца с вјеронауке при цркви Светог Димитрија у Колашину извела су Божићни игроказ, а онда је им је Митрополит Амфилохије подијелио божићне поклон пакетиће.

Митрополит Амфилохије данас је, након Свете литургије у манастиру Морача, посјетио и црву Светих Пантелејмона и Климента Одридског, која се налази у његовом родном селу Баре Радовића у Доњој Морачи.

Митрополт је на сеоског гробљу Биљеге служио помен својим родитељима Ћиру и Милеви.

И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This