Select Page

Овогодишњи Бадњи дан је, уз налагање бадњака, прослављен широм Црне Горе. Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије је на Бадњи дан Литургију одслужио у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару, гдје је, потом, благословио бадњаке. Митрополит је потом благословио бадњаке у Ријеци Црнојевића, на Цетињу (гдје је обавњено централно налагање), у Подгорици, Даниловграду, Никшићу и Жупи Никшићкој. Преносимо извјештаје Светигоре прес и Радија Светигора.

Бар

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“0″ showcaption=“1″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/62013[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12120/06.01.2013.%20Mitropolit%20Bar%20NALAGANJE%20BADNJAKA.mp3″ text=“Извјештај са налагагања бадњака у Бару“]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12119/06.01.2013.%20Mitropolit%20Bar%20Liturgija.mp3″ text=“Митрополитова бесједа на Литургији у Бару“]

Црмничани доносе Бадњак испред Саборног храма Светог Јована Владимира

Након освештања бадњака у Бару Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије уручио је професору Петру Шоћу орден Светог Петра Цетињског, којим га је на његов предлог одликовао Свети архијерејски синод Српске православне цркве.

Митрополит је рекао да је старина Перо Шоћ један од најзаслужнијих Барана за почетак градње храма Светог Јована Владимира, за градњу парохијског дома и за обнову манастира Рибњак.

“Из благодарности његовом труду и подвигу, његовој љубави према дому Господњем, на наш предлог, Свети архијерејски синод Српске православне цркве на челу са Патријархом нашим Иринејем додојелио је господину Петру Шоћу високо одликовање СПЦ – орден Светога Петра Цетињскога за вјерност Цркви Божјој, књижевно-просветни рад и велики допринос у обнови манастира Рибњак и градњи храма Светог Јована Владимира у Бару”, казао је Владика пред вјерним народом сабраним око бадњака.

“Ово је један од најљепших тренутака у мојим годинама. Благодаран сам Богу, нашим пастирима на челу са нашим Архиепископом Амфилохијем”, рекао је господин Шоћ.

А.В./Р.В.

 

Ријека Црнојевића

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“0″ showcaption=“1″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/6201302[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12122/06.01.2012.%20Mitropolit%20Obod%20Crnojevica.mp3″ text=“Извјештај са налагагања бадњака у Ријеци Црнојевића“]

Налагање Бадњака у Ријеци Црнојевића

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије налагао је и благосиљао бадњаке у манастиру Светог Николе на Ободу Црнојевића.

Честитајући Бадњи дан сабранима око бадњака, Владика је подсјетио да савремени “надринаучници” тврде да је човјек постао од мајмуна. “Сродан је човјек и мајмуну, као што је сродан и свим створењима руком Божјом створеним, али није то баш нека велика част за човјека да се хвали својим мајмунским поријеклом. И да њиме заклања и заборавља своје небеско, Божанско поријекло”. Сродност човјека с Богом, рекао је Митрополит, остварфена је једном за свагда управо на данашњи празник. “Могу људи да мисле, и нека мислен да су и од црва, и од мајмуна и лисице и од свих осталих животиња, али ми који смо Божанског поријекла, ми знамо коме Богу треба да се клањамо и знамо ко је наш брат и наш Отац небески, Творац неба и земље, и Син Његов јединородни од Дјеве рођени наш брат, наш Божић бата”.

“Неуништив је Божић бата, и зато ће овај бадњак, док нас буде било на овој земљи и док буде хришћана, а њих је данас највише на свијету, неколико милијарди, док буде било свијета и вијека, бити наш центар и наша осовина, темељ нашега бића и смисао нашега живота”, поручио је Митрополит Амфилохије.

Потом је изведен празнични програм. Учествовали су гуслар Миладин Анђелић и дјеца с вјеронауке из Ријеке Црнојевића, која су од Митрополита Амфилохија добила Божићне поклон пакетиће и проимјерак његове књиге “Нема љепше вјере од хришћанске”.

А.В./Р.В.

 

Цетиње

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“0″ showcaption=“1″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/6201303[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12128/06.01.2013.Mitropolit%20Cetinjski%20manastir.mp3″ text=“Извјештај са налагагања бадњака на Цетињу“]

Бајичани доносе Бадњак пред Цетињски манастир

Пред Цетињским манастиром у поподневним часовима обављено је саборно налагање и освећење бадњака.

По вјековној традицији, први бадњак су донијели предтавници племена Бајица, Мартиновићи и Бориловићи, а за њима представници осталих крајева Црне Горе, Боке, Приморја, Брда и Старе Херцеговине. Након службе благосиљања и освештавања бадњака, многобројним вјерницима се у име Бајица обратио господин Крсто Мартиновић који је рекао да је Митрополија црногорска-приморска створила Црну Гору.

Он је подсјетио да ове године славимо 1700 година од Миланског едикта. “Тада је престала хајка на наше апостоле, које су до тада протјеривали и убијали, а данас ова мала Црна Гора то поново доживљава са својим свештенством од стране кривомозгића. Они то раде према онима чије плодове уживају”.

“Ово је поздрав од браће и братства Мартиновића свима онима који са нама славе овај бадња 300 и више година. И славићемо и даље у славу Српства и српске Црне Горе”, рекао је Крсто Мартиновић.

Митрополит Амфилохије је подсјетио да ове године славимо 200 година од рођења Митрополита Петра Другог Петровића Његоша који је утемељио Црну Гору стиховима: нема дана без очњега вида нити праве славе без Божића. “Тиме је Владика Раде указао на значење Христовог Рођења и за небо и за земљу, за сву васиону и за сва времена.  У исто вријеме, он је тиме утемељио и Црну Гору. И све у њој што је часно и честито било и што је остало и што ће остати, утемељено је на вјери Христовој, тврдој, Божјој вјери и на овом олтару, за кога је такође Његош рекао да је то олтар прави на камен крвави”.

Митрополит је “нашим главарима” честитао Божић и позвао их да о 200-годишњици Његошевог рођења обнове ловћенску цркву Светог Петра Цетињског у којој је био сахрањен Његошев земни прах. “Они су то дужни и пред Богом, и пред Светим Петром Цетињским и пред Петром Другим, да обнове цркву на Ловћену, која је разорена у безбожно вријеме, када су оскрнављени земни остаци Владике Рада, ухапшени у зиндан, затворени у бетон. А то је управо оно против чега се Владика Раде борио читавог живота. Попео се на Ловћен да би и мртав био слободан од силе и зла овога свијета”.

Митрополит Амфилохије је говорио и о абортусу као убиству. “Злочин је, не мали, античовјечни злочин убиство било којег дјетета у материној утроби. Материнска утроба, то нам свједочи утроба Пресвете Дјеве, је дата да буде радионица живота”.

Митрополит Амфилохије је поводом 200 година од Његошевог рођења, у славу Мартиновића и Бориловића, који су заједно од почетка на данашњи празник доносили бадњак, Крсту Мартиновића уручио одликовање – Златни лик Митрополита Петра Другог Петровића Његоша. Владика је господину Мартиновићу признање додијелио “за чврсто и непоколебљиво стајање у православној вјери својих предака и чување вјековног идентитета, културе и традиције нашег народа у Црној Гори”.

Изведен је и празнични културно-умјетнички програм у коме су учествовали Црквени хор “Новомученик Станко” из Никшића, Дјечји хор “Свети Петар Цетињски” и гуслар Миладин Анђелић.

А.В./Р.В.

 

Подгорица

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12131/06.01.2013_Mitropolit%20Podgorica_nalaganje%20Badnjaka.mp3″ text=“Извјештај са налагагања бадњака у Подгорици“]

Хиљаде православних вјерника сабрало се вечерас пред саборни храм Васкрсења Христовог у Подгорици на налагање бадњака које је са свештенством благословио и освештао Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

Владика је архипастирском слову позвао Црну Гору на враћање нашемм небеском брату Божић бати. “Кроз Његово Рођење је освештана, не само утроба Пресвете Богородице, него је и свака материнска утроба постала светиња над светињама. И свако рођење је кроз Христово Рођење постало свети догађај. Јер, тиме је свако рођење постало рођење за вјечност, а не за ништавило и смрт”.“Његов вјечни квасац Он уграђује у људску природу, природу сваке мајке. И то је оно што је од изузетног значаја за сва времена и за све људе. У наше вријеме, нажалост, постаје све важније од рађања дјеце. Масовна касапница је кроз абортусе завладала и Црном Гором, у свиом нашим земљама и у цијелом свијету. То је страшно знамење нашега времена”, нагласио је Владика Амфилохије.

Владика Амфилохије је рекао да се у нашем времену дешава нешто што никад није било – да је више мртвачких сандука него колијевки. “То је велико зло, велика пропаст, богоборство, христоборство”.

Владика је подсјетио и да је пред нама јубилеј 1700 година од Миланског едикта којим је дата слобода исповиједања хришћанске вјере. “Морамо на то подсјетити неке од наших главара који у последње вријеме, са некаквих својих безумних разлога врше прогон наше Цркве, нашег свештенства из Црне Горе. Ових дана су донијели одлуку, нови министар унутрашњих послова ваљда, да би се показао донио је одлуку да се протјера пет свештеника из Пљеваља.  Не дају боравак у Црној Гори не само људима из Републике Српске и Србије, него ни браћи Русима”.

“Кажу, забога, не постоји Митрополија црногорско-приморска. Па ко онда постоји у Црној Гори, ако не постоји Митрополија која је родила Црну Гору”, рекао је Владика.

“Могу они, али ће то остати срамота за њих. Остаће упамћени у историји по најсрамнијим поступцима. Не могу они Цркви нашкодити, преживјела је она преко двије хиљаде година”, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

У умјетничком дијелу програма наступила су дјеца полазници вјеронауке при подгоричким храмовима, Катарина Богићевић и млади гуслар Максим Војводић. Сабрање је затим настављено народним весељем уз вокалне солисте и подгорички фолклорни ансамбл Ђурђевданско коло”.

Р.В.

 

Даниловград

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12132/06.01.2013%20Mitropolit%20Danilovgrad%20nalaganje%20Badnjaka.mp3″ text=“Извјештај са налагагања бадњака у Даниловграду“]

Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије освештао је вечерас са свештенством и вјерним народом бадњаке пред црквом Свете Текле у Даниловграду.

Владика је у бесједи Даниловграђанима казао да је Рођење Христово освештало свако рођење. “Свако убиство дјетета у материној утроби је због тога убиство малога Христа”. Владика је рекао да је самоубилачким духом затрован модерни свијет. “И то зло нам је дошло од онога Запада у који ми сада хоћемо да се интегришемо. Нека да Бог да се интегришемо са свим оним што је добро, али ако уз такве интеграције долази тај отров, то дјецеубиство и богоубиство, онда – хвала вам на таквом Западу и таквом НАТО пакту”.

Владика је рекао да је Даниловград силовани град, јер је прва жртва НАТО бомбардовања из 1999. године била у Даниловграду. “То ви Даниловграђани не бисте смјели да заборавите, јер има нешто што не смије да се заборави”.

У културно умјетничком програму учествовали су гуслар Миленко Калезић, дјеца с вјеронауке при цркви Свете Текле, женска пјевница “Света Текла”, а програм је водио Никола Ракочевић.

А.В./Р.В.

Никшић и Жупа Никшићка

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“0″ showcaption=“1″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/6201305[/picasa]

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“0″ showcaption=“1″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/6201304[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12136/06.01.2013%20Mitropolit%20NIKSIC%20nalaganje%20Badnjaka.mp3″ text=“Извјештај са налагагања бадњака у Никшићу“]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12138/06.01.2013%20Mitropolit%20ZUPA%20NIKSICKA%20nalaganje%20Badnjaka.mp3″ text=“Извјештај са налагагања бадњака у Жупи Никшићкој“]

Налагање Бадњака у Никшићу

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије вечерас је са свештенством и вјерним народом освештао бадњаке пред саборном црквом Светог Василија Острошког у Никшићу.

Владика је пожелио да нас све овај свети Бадњи дан подстакне да се помиримо једни са другима. “Људи смо, слаби смо, немоћни смо, али је моћан Бог и моћан је мир Божји, и моћан је и овај свети дан. И тај мир који је дошао са Његовим Рождеством нека и нас помири”.Говорећи о значају јубилеја 1700 година Миланског едикта, Владика је казао да је он донио Цркви драгоцјену слободау коју треба цијенити. “Али ме забрињава оно што раде неки од наших главара у Црнојк Гори. У времену кад се тај јубилеј обиљежава у читавом свијету, у Црној Гори гоне Цркву из Министарства унутрашњих послова и Црну Гору претварају у безакону земљу”.

Изведен је и културно умјетнички програм у којем су учествовали никшићки црквени хорови “Новомученик Станко” и “Пребодобна мати Ангелина”, гуслари и дјеца полазници вјеронауке.

Митрополит Амфилохије је након тога освештао бадњаке и у манастиру Светог Луке у Жупи никшићкој.

А.В./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This