Izaberite stranicu

Да би боље схватили суштину и смисао долазећег хришћанског празника Божића, помоћи ће вам нови, 222. број часописа „Светигора“, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске.

Божићне тајне отвара посланица Српске православне цркве својој духовној дјеци. О томе да је Бог рођењем својим од Дјеве постао човјек, да би нам показао пут, говори отац Томас Фицџералд. Архимандрит Иринеј Стинберг пише да треба да се крећемо ка блиставом чуду Рождества Христовог. Ту је и божићна руска прича „У божићној ноћи“. Агенција Одигитрија вас ријечју и сликом води  ка великим хришћанским светињама, које су свједочанства Христовог рођења. За Божић је на неки начин везан и историјски чланак под називом „Свети рат“, поводом  200 година Бородинске битке. Као символ побједе над Наполеоном и уопште свим непријатељима Русије, 1812. године је подигнут величанствени храм Христа Спаса који је посвећен Христовом рођењу.

Богословска тема новог броја „Светигоре“ односи се на проблеме и искушења савремене мисије Цркве. На ту тему Његово високопреосвештенсто Архиепископ цетињски, Митрополит  црногорско-приморски  Господин Амфилохије  је одржао предавање под називом „Тајна Цркве и тајна свијета“, у Букурешту 1996. године на IV међународној конференцији православних богословских факултета. Поред овог, „Светигора“ доноси још једно предавање Митрополита Амфилохија, а то је други дио предавања из Каракаса, које је Владика одржао у августу 2012. године, приликом своје мисионарске и апостолске посјете Јужној Америци.

„Светигора“ пише и о једном нашем јубилеју – о сто година битке на Скадру. Један од учесника те битке је био чувени генерал Блажо Бошковић,  о чијој смрти је говорено на разне начине. „Светигора“ доноси нова сазнања о његовој погибији, која потписује доктор  Будимир Боровинић.  А Милутин Вековић је Генералу посветио пјесму.

У 222. „Светигори“ су нашли мјеста и стихови Влајка Ћулафића.

Елза Бибић је направила занимљив разговор са мати Фотином, настојатељицом манастира Бешка. Кога занима зашто се празнује Обрезање Господње, одговор може наћи у рубрици „Свештеник одговара“. И рубрика „Медицина“ је заступљена у овом броју „Светигоре“; овога пута ријеч је о љековитим својства јабуке и јабуковог сирћа.

Александар Вујовић вас, репортажaма, упознаје са празновањем светог Јована Милостивог и светог Јована Златоуста на Жабљаку и у Крагујевцу.

Укратко су приказана новоиздане књиге: двије архимандрита Рафаила Карелина у издању манастира Подмаине, књига православног публицисте Дејана Спиридона Булатовића „Откривање историје“,  затим књига „Божићни пост“ у издању манастира Михољска превлака и приказ часописа „Смисао“ Матице српске – друштва чланова у Црној Гори.

„Светигора“ се опростила од новопредстављених слугу Божијих епископа жичког Хризостома, монахиње Марије Тинтор и Наташе Вујиновић, чланице хора „Свети Марко“ из Подгорице.

Посљедње странице су резервисане за хронике из Митрополије црногорско-приморске, Отачаствене цркве и Помјесних цркава, као и свијета.

Мир Божији! Христос се роди!

С.Ж.

Pin It on Pinterest

Share This