Izaberite stranicu

[picasa width=”550″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/17201203[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/10897/17.06.2012_Mitropolit_Prcanj.mp3″ text=”Митрополит Амфилохије служио у Прчњу”]

ГАЛЕРИЈА - Прчањ

ЦЕТИЊЕ, 17. јуна (Светигора прес) – Данас се молитвено обиљежава спомен на Свештеномученика Јоаникија (Липовца), митрополита црногорско-приморског и свештеномученике и мученике пострадале с њим од стране безбожне власти.

Високопресвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије је са свештенством служио Свету службу Божију у цркви Светог Петра Цетињског у Прчњу код Котора, поводом двадесет година од освећења ове цркве подигнуте као сјећање на прије четрдесет година порушену цркву Светог Петра Цетињског на Ловћену, која је и њена архитектонска реплика.

На литургији су појала дјеца са вјеронауке коју при овом храму држе которски свештеници.

У току Свете службе Митрополит Амфилохије је у чин ђакона рукоположио дипломираног теолога Драгослава Ракића.

„У овом храму се оваплотила она ловћенска црква Светог Петра Цетињскога, разорена и оскрнављена прије четрдесет година“, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи.

„Ми се данас сјећамо и Светога Петра Цетињскога и сјећамо се тога храма мученичкога, распетога, голготскога храма који је својим страдањем уградио себе у Христову Голготу.А кроз себе је уградио у Христову Голготу и сву Црну Гору“, рекао је Владика.

Он је подсјетио да је прошло четрдесет година од „страшног злочина над Светим Петром Цетињским, јер је тај храм био први подигнут у његову част“.

„Као и страдање Митрополита Петра Другог Петровића Његоша, и страдање тог храма је знамење прошлога вијека, а и знамење нашега вијека. Страдање те црквице је истовјетно са страдањем онога коме је посвећена, као и са страдањем онога који је посветио и у њој био сахрањен“.

„Погажено је завјештање Петра Другог Петровића Његоша. А то је нешто најсрамније што може да се догоди једном времеу и једном народу“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да је о могућности обнове цркве Светог Петра Цетињског на Ловћену већ разговарао са предсједником Црне Горе Филипом Вујановићем.

„Обраћамо се и премијеру Лукшићу, тражимо и захтијевамо, молимо и надамо се, да ће то бити испуњено у мјери разума и пробуђене савјести да се поводом 200 годишњице рођења Петра Другог Петровића Његоша, који се родио 1813. године, обнови и црква Светог Петра Цетињског на Ловћену“, казао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је казао да на Ловћену има мјесто гдје црква може да поново буде изграђена и да се у њој по завјештању Петра Другог Петровића Његоша похране његови земни остаци.

„Помолимо се Господу да просвијетли наше главаре да схвате колики је страшан злочин извршен против Светог Петра Цетињксог и против Петра Другог Петровића Његоша, против Ловћена и против завјештања и против Светиње“, казао је митрополит Амфилохије.

Говорећи о Светом Митрополиту Јоаникију, Владика је рекао да му се ни данас не зна гроба ни мрамора.

«Трагамо за њим годинама, тамо око Аранђеловца гдје је мученички пострадао. Проналазимо страдање како је то његово страдање било не мало, не само док је одступао заједно са својим народом и свештенством, него и касније када је враћен у Аанђеловац, гдје је сав био у ранама. Сав његов живот је био испуњен богољубљем и човјекољубљем», рекао је Митрополит Амфилохије.

На крају Светог богослужења Владика Амфилохије је вјерницима подијелио иконице Светог Јоаникија Црногорског и Бокешког.

Породица Липовац је у родној кући Светог Јоаникија у Столиву приредила празничну трпезу хришћанске љубави.

ГАЛЕРИЈА - Парастос у Бањи

Један од присутних свештеника, протојереј-ставрофор Милојко Топаловић, поријеклом из Рудог, исричао је занимљиву причу о Митрополиту Јоаникију. Током повлачења према Словенији, Митрополит Јоаникије је извјесно вријеме боравио у родној кући оца Милојка, код његовог оца коме је дао бројанице уз благослов да један од његових синова упише Богословију.

Отац Милојко је први након рата уписао богословску школу, а Светитељев благослов је толико уродио плодом да је Рудо до данас изњедрило преко седамдесет свештеника и једног Епископа.

Митрополит Амфилохије данас је посјетио и манастир Бању код Рисна гдје је служио парастос на годишњицу упокојења монахиње Евангелије.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This