Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/16201204[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/10896/17.06.2012_%20Mitropolit_Komarno_Crmnica.mp3″ text=“Митрополит Амфилохије служио у црмничком селу Комарно и освештао брод на Ријеци Црнојевића“]

ГАЛЕРИЈА - Комарно

ЦЕТИЊЕ, 16. јуна (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас Свету архијерејску литургију у цркви Светог Георгија у селу Комарно у Црмници.

„Предачка кост – то смо ми“, рекао је Владика у литургијској проповиједи вјернима. „Онај који не поштује предачку кост, не поштује себе. Онај ко не осјећа Светињу предачке кости, себе самога презире. Као што он презире кости својих предака, тако ће и његови потомци презрети њега“.

„Зато су код нас, посебно овдје у Црној Гори, гробља око храмова. Светиња храма освећује и кости предака“, објаснио је Митрополит Амфилохије.

Митрополита Амфилохија и свештенство су након литургије у свом дому угостили и Митар и Срето Лекић.

По локалном предању, црква Светог Георгија је изграђена на мјесту старијег храма посвећеног Светом апостолу Андреју.

ГАЛЕРИЈА - Освећење брода

У поподневним часовима Митрополит Амфилохије је на Ријеци Црнојевића освештао брод „Свети Никон Јерусалимски“ који ће служити за превоз поклоника по Скадарском језеру и којим ће управљати поклоничка агенција «Одигитрија».

«Освећујући ову лађу поменусмо и лађу оца Ноја, лађу којом је спасено оно изабрано језгро рода људскога», рекао је Владика након службе освећења. «И ова мала лађа преподобнога Никона Јерусалимца је на неки начин симболички наставак те лађе и саме Цркве Христове која се назива лађом спасења», казао је Владика.

Потом је одржано кратко крстарење Скадарским језером. Међу званицама су били амбасадор Руске Федерације Андреј Нестеренко, амбасадорка Украјине Оксана Сљусаренко и амбасадор Србије Зоран Лутовац.

Брод је посјетио и Епископ захумско-херцеговачки Преосвећени Господин Григорије који је потом са Митрополитом Амфилохијем обишао манастир Светог Николе на Ободу.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This