Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/222011[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8447/MITROPOLIT_22.03.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 22. марта (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Св. 40 мученика севастијских Пређеосвећену службу у Храму Св. Георгија и 42 мученика Момишићка у подгоричком насељу Момишићи.

„Севастијски мученици, Младенци, које ми данас прослављамо, били су војници који су радије изабрали да мученички пострадају за Христа, него ли да остану војници у војсци римскога императора“, рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи.

„Радије су пострадали, него да добијају почасти од Ликинија који је владао почетком 4. вијека, дивни младићи мученици, бачени у залеђено језеро. Господ их је избавио и спасио и остали су упамћени ево до данас и до краја свијета и вијека као дивне слуге Господње“.

„У такве Божје изабранике и Новомученици момишићки, два свештеника из братства Поповића и четрдесет ђака. Овдје 1688. године су спаљени и пострадали. И ево ми смо се данас овдје окупили да се подсјетимо на Господње ријечи да је много званих а мало изабраних“, рекао је Митрополит Амфилохије.

У току службе благосиљан је и славски колач. Домаћин славе био Дражан Куновац, а славу за наредну годину преузео је Мирослав Терзић.

Митрополит Амфилохије благословио је чесму изграђену поред Храма прилогом Здравка Потпаре.

Архијерејске похвалнице, на предлог пароха момишићког презвитера Јовице Ћетковића, за труд у обнови и уређењу овога храма и црквене порте добили су Зоран Марковић, Момчило Мартиновић, Жељко Боричић, Младен Кљајевић, Живко Пековић и Радисав Секулић.

На крају сабрања домаћини су приредили послужење за све присутне.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This