Select Page
10.Јун 2009.г Промоција књиге ”Косово - злочин без казне” у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

10.Јун 2009.г Промоција књиге ”Косово - злочин без казне” у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 11. јуна (Светигора прес) – У крипти подгоричког саборног храма Васкрсења Христовог синоћ је, у присуству великог броја грађана Подгорице, али и косовско-метохијских расељеника, промовисана књига Милене Радевић «Косово – злочин без казне».

Препоручујући књигу читаоцима Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије рекао је да је о Косову и Метохији више књига написано у последње три деценије него у току последњих вјекова, што је последица згуснутих догађаја на његовом простору након 1981. године.

«Стотине имена записаних у овој књизи су најдрагоцјенији документ и најпотресније свједочанство, и најснажнија оптужба против злочинаца. И не само против злочинаца непосредних од којих се имена неких знају, него против саучесника у злочину», нагласио је он.

«Сви знамо да је саучесника било не мало, а нарочито међу њих спадају они који данас управљају судбином Косова и Метохије, и судбином свијета. Ова књига је оптужба, не просто против бомбардовања из 1999. године, него против неморала и лицемјерја тзв. међународне заједнице која је учествовала у том злочину, најчешће перући руке на пилатовски начин».

«Косово је гроб више од 600 година, али гроб који носи у себи будућност, носи наду, носи силу Божју. И рађа нове косовске божуре, нови преображај, нови повратак. Носи нове изданке, ће неминовно – то је логика непогрешивог моралног закона – нићи обнова, прије свега наше душе, нашег народног бића. Хвала нашој Милени што је она допринијела и доприноси, и као човјек и као љетописац, и чувању памћења и обнови наше душе и нашег бића, обнови Косова и Метохије», рекао је Митрополит Амфилохије.

ИсторичарПредраг Вукић говорио је о историјској димензији косовског страдања и односу Црне Горе према Космету кроз историју и у наше вријеме.
«Оно што су арбанашки терористи радили Србима на Косову и Метохији, то би већина Цетињана сјутра радила Србима на Цетињу и у Црној Гори. Дух терора и насиља разлио се из арбанашких гудура и на ове просторе. Али, браћо и сестре, ни ми се не дамо. Као духовна дјеца Светог Саве, Светог кнеза Лазара и Владике Рада ми ћемо и у будућности следовати завјетним путевима наших предака, а самим тим и оних црногорских хероја који су 1912. године ослободили Косово и Метохију. Родиће се генерација која ће поново ослободити Косово и Метохију», поручио је он.

Говорили су и предједник Удружења киднапованих и несталих Љубиша Филиповић, рецензент књиге новинар Весна Девић и аутор Милена Радевић.

Представљање књиге уљепшало је појање дјечјег хора «Свети Козма Етолски» из Подгорице.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This