Izaberite stranicu

ПОДГОРИЦА, 09. маја (Светигора прес) – Поводом празника Светог апостола и јеванђелисте Марка, небеског заштитника Подгорице, улицама главног града Црне Горе синоћ је, предвођена Преосвећеним Епископом будимљанско-никшићким Господином Јоаникијем, прошла марковданска литија.

У литији је учествовало бројно свештенство и вјерни народ Подгорице.

Литију је, по традицији, на мјесту гдје је некада био храм Светог апостола Марка, код куће Ђечевића дочекао представник ове породице Мирсад Ђечевић. Он је поздравио Владику Јоаникија и њему, свештенству и вјерницима пожелио добродошлицу.

«Код добрих смо домаћина, као и сваке године», узвратио је Владика Јоаникије. «Хвала вам што чувате ово свето мјесто и нека вас за то Бог благослови, и вас и вашу породицу и дај Боже да се увијек овако сретамо», рекао је он.

По повратку литије пред цркву Светог Ђорђа под Горицом Владика се обратио свештенству и вјерницима. «Ако су наша срца прожета вјером, земаљске радости неће потиснути ону небеску коју даје вјера. А уколико имамо тешкоћа и доживљавамо страдања, као што Црква Божија кроз историју па и у данашње дане доживљава и понижења и патњу и страдања, те патње и страдања не могу да потисну ону Божанствену радост у срцима вјерних коју Господ даје онима који га љубе», рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

«Шта више, догађа се чудесна тајна – уколико човјек трпи више неправде, тешкоће и понижења, тим га више кријепи силна десница Господња и слава Васкрсења Христовога. А то се даје само онима најчвшима и најјачима», поручио је Владика Јоаникије.
Након тога је у порти цркве Светог Ђорђа одржан музички концерт Асима Сарвана и етно-групе «Свети Димитрије» из Невесиња, а своје умијеће показао је и фолклорни ансамбл «Свети Ђорђе» који дјелује при истоименом подгоричком храму.

С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This