Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 13. Март 2009. г. – Са радошћу обавјештавамо јавност да смо на нашој Бајичкој цркви обновили њена лијепа врата. Ово смо урадили средствима прикупљеним искључиво од наших племеника и братственика Мартиновића и Бориловића. Ову обнову су узроковали вишегодишњи противзаконити упади Н.Н. лица, многобројна ломљења браве на предходним вратима (која су се због тога видно деформисала), као и очигледна неактивност државних органа (полицијских, тужилачких и судских) у смислу спровођења закона из области имовине, одржавања јавног реда и мира код овог објекта, и у општини Цетиње.
Обнова врата на нашој цркви је у складу са препоруком највиших органа републичког Завода за заштиту споменика, као и савјетима правних стручњака утемељеним на позитивном Закону о основама својинско-правних односа (члан 76 – ”Службени лист СФРЈ” бр. 6/8, 36/90, 29/96; ”Службени лист РЦГ” бр. 52/04) у коме се каже како ”Држалац има право на самозаштиту против онога ко га неовлашћено узнемирава у државини или му је одузео, под условима да је опасност непосредна, да је самопомоћ нужна, и да начин њеног вршења одговара приликама у којима постоји опасност.”
Врата на цркви Светог Јована Крститеља су безбједна и квалитетна, са софистицираним механизмом заштите који укључује и видео-надзор. Видео-надзор ће бити употребљен у процесне сврхе (кривично-правне и грађанско-правне) против сваког коме би, не дај Боже, пало на памет да провали у цркву.
Ова црквена врата се отварају. Биће отворена за све ”који долазе у име Господње” и за оне који поштују црквени ред, без разлике у њиховом националном, политичком и културном идентитету. Кроз ова врата у Бајице улазе мир, стабилност и безбједност становника овог краја.

Pin It on Pinterest

Share This