Izaberite stranicu

Прослава Светог Саве у Скадру после 75 година

Прослава Светог Саве у Скадру после 75 година - ГАЛЕРИЈА

27.01.2009. Прослава Св.Саве у Скадру, Албанија после 75 годинаПразник Светог Саве ове године је, након 75 година, први пут литургијски прослављен у Скадру.

Албански краљ Ахмед Зогу је 1934. године једним декретом забранио српске институције и одржавање светосавских прослава у Албанији.

Свету Службу Божију у скадарском храму Свете Тројице данас су служили протопрезвитер Радомир Никчевић и презвитер Љубомир Јовановић уз саслужење ђакона Игора Балабана.

Светој Служби присуствовао је и отправник послова Амбасаде Србије господин Зарић са сарадницима, представници Удружења «Розафа – Морача», као и Срби и Црногорци римокатоличке и мухамеданске вјере који су угостили цетињско свештенство. Домаћин славе био је Омер Станковић, старином из Ћеклића код Цетиња.

Након Литургије одржана је и Светосавска Академија на којој су учествовала дјеца из Скадра и околине.

Промовисана је и књига поезије «Скадарске елегије», чији је аутор пјесник Будимир Дубак. О књизи су говорили предсједник Удружења «Розафа – Морача» Павле Брајовић, професор Светозар Ћираковић и вајар Ратко Вулановић.

Шеф кабинета Митрополита Црногорско-приморског протојпрезвитер Радомир Никчевић,  казао је Радио-Светигори да је данашњи дан био величанствен. «Црква је била препуна, дјеца су на српском језику изводила светосавски програм», рекао је он.

«Професор Ћираковић, који већ годину дана у Скадру учи дјецу српском језику, постигао је велики успјех, јер се дјеца полако враћају своме идентитету», објаснио је он.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This