Select Page

ПОДГОРИЦА, 22.12.2008.год. – Затечен сам и запањен чињеницом да је актуелни директор Управе полиције г. Веселин Вељовић на сједници Одбора за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе изнио бруталне неистине и то очевидно са циљем клеветања грађана Црне Горе и вођења класичне полицијске ујдурме. Наиме, на 24. сједници Одбора за безбједност (иначе, затвореној за јавност) која је одржана 10. децембра ове године, Веселин Вељовић је чланове Одбора „у повјерењу информисао“ да је постојао наводни план Андрије Мандића као најпрепознатљивијег организатора митинга против владиног признања лажне државе Косово – за паљење зграде Скупштине Црне Горе те да је у свом стану наводно дијелио новац неким младићима, а да су у то, без знања Митрополита Црногорско-Приморског г. Амфилохија, била укључени свештеници Велибор Џомић и Бранко Тапушковић. Та дезинформација се одмах проширила кроз парламент, а потом је и обзнањена на сједници Скупштине Црне Горе од 18. децембра и наредних дана у медијима.

Под пуном моралном и кривичном, а посебно свештеничком одговорношћу обавјештавам јавност да са дезинформацијама које је изнио директор полиције Веселин Вељовић немам никакве везе. Не знам да је постојао наводни план организатора за паљење Скупштине. Не знам ни да је Андрија Мандић у својој кући наводно дијелио новац неким младићима са задатком да запале Скупштину.

У вријеме припреме и организовања опозиционог митинга испред Скупштине ја сам се са групом од 50 вјерника налазио на поклоничко-ходочасничком путовању у Манастиру Хиландару на Светој Гори, Крфу и Виду (Грчка). То је уредно евидентирано у мом пасошу, а најављено у медијима мјесец дана прије митинга.

Друго, и широј јавности је, а посебно полицији која овдје, по свему судећи, прати „све и свја“, добро познато да ја с разлогом годинама немам никаквих, чак ни личних контаката са Андријом Мандићем, који је у Вељовићевој (дез)информацији означен као главни организатор једне такве криминалне активности.

Када у правној држави полиција добије одређена сазнања о постојању рушилачких намјера и планова за паљење зграде највишег законодавног тијела у земљи, зар се на такав начин бори против таквих криминалних активности? Не могу да не констатујем да ни протојереј Бранко Тапушковић ни моја маленкост у Црној Гори као секуларној држави не посједујемо посланички имунитет који би нас заштитио од кривичне одговорности. Да је све то било тако онда не би постојао ниједан разлог да не будемо уредно позвани у полицију, саслушани у овом случају и евентуално процесуирани.

Не чудим се полицијским активностима да ме широј јавности, умјесто као нормалног грађанина и канонског свештеника Митрополије Црногорско-Приморске који никада није имао проблема са законом, полицијским методама „нацртају“ као наводног „екстремисту“. Најчудније је да се ових дана полицијске „шаптачке“ активности у овом правцу и настављају дјеловањем активиста једне опозиционе странке кроз срачунато пласирање дезинформација „на терену“ да су напријед изнијето „свештеници доставили Веселину Вељовићу!?!“

Вељовић, на жалост, не зна да сам ја, заједно са протојерејем Радомиром Никчевићем, освештао зграду Скупштине Црне Горе можда и прије него што је он постао директор полиције. Зар би било нормално да један свештеник било коме и било када благосиља паљење објекта, који је са благословом Божијим освештао?

Сачекао сам да са својом породицом и пријатељима у миру прославим своју Крсну Славу Светог Николу. Обавјештавам јавност да ћу код надлежног суда одмах након овог реаговања, због неизмјерне претрпљене штете, против директора полиције Веселина Вељовића поднијети приватну тужбу.

Pin It on Pinterest

Share This