Izaberite stranicu

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока Јован г. X, који од четвртка борави у мирној посјети Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју и Српској православној цркви допутовао је јутрос у Црну Гору.

Са њим је допутовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

У пратњи Патријарха Јована налазе се архијереји Антиохијске патријаршије Митрополит акарски г. Василије и Митрополит њујоршки и цијеле Сјеверне Америке г. Јосиф.

У пратњи Патријарха Иринеја је Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије.

У Подгорицу су са предстојатељима двију Цркава допутовали и господа Епископи шумадијски Јован и ваљевски Милутин.

На подгоричком аеродрому високог госта дочекао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископ будимљанско- никшићки г. Јоаникије са свештенством Митрополије црногорско-приморске.

У 11 часова у Цетињском манастиру ће бити служена свечана доксологија, након које ће Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије изговорити поздравно слово, а високи гост патријарашку бесједу.

Патријарх Јован ће потом посјетити манастир Острог, а затим и саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје ће му у 16 часова такође бити приређен свечани дочек.

Данашња посјета Патријарха антиохијског и свега Истока г. Јован X није прва посјета једног антиохијског Патријарха Црној Гори, али јесте прва Његовог Блаженства г. Јована. За вријеме краља Николе у Црну Гору је долазио антиохијски Патријарх о чему свједочи и икона коју је тада поклонио Митрополиту Митрофану Бану, а која ће данас бити изнијета на цјеливање током свечаног дочека и доксологије у Цетињском у манастиру.

Рајо Војиновић/Весна Девић

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This