Izaberite stranicu

Светом архијерејском литургијом, свечано и молитвено, започео је деветнаести Православни дјечији сабор. Литуригијом је началствовао Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке и великог броја народа, нарочито дјеце.

Током Литургије одговарао је мјешовити Хор “Света Ангелина Српска” из Никшића, под диригентском палицом Ане Бојић.

Сабранима се, по благослову Владике Јоаникија, након Светог Јеванђеља, пастирском бесједом обратио протојереј Мирчета Шљиванчанин, координатор Катихетског одбора.

Поменувши два прочитана одјељка Светог Јеванђеља и Христову ријеч која је изречена љубављу која превазилази разум, отац Мирчета је присутној дјеци и одраслима рекао: “Данашње Свето Јеванђеље нам показује какви ми одрасли често знамо да будемо, а Господ нас учи какви требамо бити и за примјер тога нам оставља управо вас, драга дјецо, јер дјеца су искрена, природна, ненамјетљива и увијек приступају отвореног срца.”

Подсјетивши да је данашњи сабор посвећен јубилејима, међу којима је посебно истакао 330 година од страдања Момишићких мученика, протојереј Мирчета је истакао да су они управо дјеца која су нам показала и потврдила примјер вјере, жртве и свједочења науке Христове.

“Учимо се од Христа, највећег учитеља, најважнијој науци, како да ходимо, како да живимо и куда да ходимо, како да будемо добри ученици, а после и учитељи”, поручио је отац Мирчета и нагласио да увијек кад дођемо овдје, код Светог Петра Цетињског, који је био добар Христов ученик и учитељ Црногорцима, требамо да се сјетимо и пратимо прије свега науку Христову и науку Петрову и да кроз њу сагледавамо која је наука добра а која није.

“Само тако ћемо бити добри ученици и учитељи сваке науке јер она наука која није посољена сољу Светог Петра Цетињског није нам на добро”, казао је отац Мирчета и своју бесједу завршио поруком овогодишњег сабора: “Дивно је и красно кад браћа живе заједно”, пожељевши свима да пратимо ту поруку и живимо јеванђелску науку.

У току службе узнесена је молитва призива Светог Духа за почетак школске године.

Господе Боже и Створитељу наш, Ти си нас људе ликом Својим почаствовао; Ти си научио изабране своје да уважавају оне што слушају Твоју науку; Ти си мудрост објавио дјеци; Ти си научио Соломона и све који ишту мудрост Твоју, отвори срца, умове и уста ових слугу твојих, да би усвајали силу закона Твога и са успјехом схватили корисне науке које им се предају, у славу пресветог Имена Твог, на корист и напредак Свете Цркве Твоје и познали добру и савршену вољу Твоју. Избави их од сваког напада непријатељског, чувај их у православној вјери и у свакој побожности и чистоти у све дане живота њихових, да напредују у знању и вршењу заповјести Твојих, да тако припремљени прославе пресвето Име Твоје и буду наследници царства Твога. Јер си Ти Бог силан у милости и благ у моћи и Теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Данашњи Дјечји сабор ће званично бити отворен у 11 часова испред Цетињског манастира.

Тијана Лекић
Фото: Борис Мусић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This