Izaberite stranicu

Литургијом и резањем славског колача пред више стотина верника у манастиру Грачаница свечано је обележена храмовна слава Велика Госпојина.

Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице је успомена је на смрт Мајке Божије, дан када се она винула на небо и “предала свој дух у руке Спаситеља”.

Пошто се данас обележава и храмовна слава манастира Грачаница, мештани у част овог великог празника, за кога се верује да је посвећен првенствено женама и мајкама, дочекују госте.

“Од свих празника највише волим Пресвету Богородицу, пре свега што је овде у Грачаници, јер ово је светиња над светињама, ово је нешто што треба доживети, овде се осећају векови, молитве, овде је присуство Мајке Божије”, рекла нам је Зорица Мишић из Београда која 12 година на данашњи дан долази у Грачаницу.

“Ово је највећи празник за све нас, то је празник Пресвете Мајке Божије, Успење, то је један посебан дан који треба да поштујемо и много година славимо и величамо Мајку Божију, јер она нас све штити и чува”, казала је Слађана Савић која долази са Фрушке Горе.

“Ово је духовни празник када сви треба да дођемо и да се помолимо Богу за наш опстанак овде”, сматра Владица Славић из Лепине.

Свету литургију је пред великим бројем верника служио епископ рашко-призренски Теодосије.

Он је у беседи подсетио да је овај празник хришћанским верницима велика утеха.

“Сабирамо се у храмове да призовемо помоћ и молитве Пресвете Богородице на све нас, на нашу децу, на наша поколења. Да и ми, носећи крст свој страдањем и патњу овога времена које нам је дато, коју нисмо тражили, не окрећемо главу своју од крсног пута и од свега што нам Господ даје овде у овом животу, већ да са надом и вером у Господа и молитвено призивајући Мајку Божију усправно ходимо, верујући Господу који је победио овај свет, грехе, ђавола и свакога непријатеља”, навео је владика у својој беседи.

Славски колач је ове године био у рукама породице Стевић из Грачанице. Следеће године донеће га Душан Поповић.

“Грачаница је моје радно место, породица Поповић је једна од најстаријих породица овде. Мени је велика част да сам за следећу годину узео колач од мог стрица, надам се да ћемо наставити традицију и да ћемо, што је најбитније, опстати. Велика је привилегија бити у Грачаници и живети овде”, казао је Поповић.

Светој литургији присуствовали су локални званичници, међу њима и председница Европског покрета Срба Рада Трајковић.

“Црква је, као ослонац опстанка Срба на Косову и Метохији, нешто што је увек уз нас. Ово је подршка цркви, али и цркве верницима. Ово је велики дан за све нас“, истакла је Трајковићева.

Након Велике Госпојине, 21. септембра православни хришћани прослављају Малу Госпојину. Време између два празника назива се међудневица, а у народу се верује да је то најбољи период за брање плодова и лековитих трава.

Извор: radiokim.net

Pin It on Pinterest

Share This