Izaberite stranicu

У Краљеву се од 16. до 19. августа одржава 27. Жички духовни сабор “Преображење”. Добитник “Жичке хрисовуље” Стеван Тонтић представиће се у петак.

ЖИЧКИ духовни сабор “Преображење 2018”, на којем ће “Жичку хрисовуљу”, као највише саборско признање, ове године примити песник Стеван Тонтић “за дубоко лирско сведочанство о удесу рата и изгнанства”, одржава се, већ 27. пут заредом, од 16. до 19. августа у Краљеву и оближњем манастиру Жичи.

– Вест о награди Жичког духовног сабора за мене је представљала велико и пријатно изненађење. Био сам једном, пре осам година, гост тих преображењских свечаности у Краљеву, када је награда додељена мом колеги Братиславу Милановићу, и сећам како је све то лепо било. Сам чин доделе награде под сводовима дивне и свете Жиче јесте чин удостојења и слављења песничке уметности којем код нас једва да има равног – каже, за “Новости”, Тонтић.

Свечано отварање Сабора предвиђено је за четвртак, 16. август, у Народном музеју у Краљеву, уз изложбу “Музејске приче/аквизиције 2014-2017” и пригодан музички програм у којем ће учествовати хор “Свети архиђакон Стефан” и ученици овдашње музичке школе.

У петак, 17. августа, у Народној библиотеци “Стефан Првовенчани”, представиће се овогодишњи лауреат, а о његовом делу говориће Михајло Пантић и Милета Аћимовић Ивков. Наредног дана одржава се округли сто критичара на којем ће, под председништвом Саше Радојчића, познаваоци српске поезије изложити своје радове о поетичким основама Тонтићевог стваралаштва, који ће чинити нови зборник едиције о добитницима “Жичке хрисовуље”.

УРУЧЕЊЕ

На дан Преображења, у недељу 19. августа, под сводовима манастира Жиче, уз пригодну свечаност, овогодишњи лауреат примиће из руку градоначелника Краљева др Предрага Терзића највише саборско признање – “Жичку хрисовуљу” са преображењском иконом.

Извор: novosti.rs

Pin It on Pinterest

Share This