Select Page

У Вазнесењском храму манастира Милешеве у четвртак 11. јула 2024. године, поводом обиљежавања празника Светих Свештеномученика милешевских, служена је Света архијерејска Литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије. Њему је саслуживао Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије и више свештеника, свештеномонаха и ђакона.

Након прочитаног јеванђелског зачала, по благослову Архиепископа Атанасија, сабраном вјерном народу обратио се Епископ Методије:  „Чусмо у Светом Јеванђељу шта Господ каже, какви треба да будемо да бисмо били свети и блажени. У овом свијету у коме живимо све је неизвјесно, а једино је извијесно да ће човјек умријети и да ће се са смрћу срести. Господ нам је рекао да је Он победио ту физичку смрт, али да се више треба бојати духовне смрти. Физичка смрт је раздвајање душе од тијела, а духовна смрт је раздвајање и отпадање човјека од Бога.

Где је Божија близина ту је и Небеско Царство и то је једино мјесто гдје смо сигурни. Оно што ми ишчекујемо цијели свој живот, то је оприсутњење будућности, односно Царства Небескога, које је сада и овдје, на Светој Литургији, где чекамо да се причестимо Тијелом и Крвљу Христовом.

Свима оним мученицима који су тијелом пострадали али који су истрајали на путу Христовом, јеванђелском, и које ми данас прослављамо, смрт није могла ништа. Дакле, смрт су само врата кроз која треба проћи у Живот Вјечни, ако човјек не погине духовном смрћу“, рекао је Епископ Методије призивајући Божији благослов, благослов Пресвете Богородице и Светих мученика милешевских, на све сабране.

После заамвоне молитве освештани су славски дарови које су милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, припремиле у част Милешевских мученика.

Високопреосвећени Архиепископ Атанасије обратио се по отпусту присутнима бираним ријечима у којима је подсјетио на Свете милешевске мученике: „Данас је дан велике радости. Ми се подсећамо на оне који су пострадали, и за нас је то дан радости, иако ће то некоме бити чудно. Укључујући се на наше вековно хришћанско искуство видимо да радост долази од Господа Христа и неуништива је, за оне који са Христом увек остају. Ми смо истински радосни када се подсећамо на оне које је сам Бог записао у Царству Своме. То су слуге Његове које су издржале са Њиме до краја. Тиме су се они прославили и тиме су крунисани венцима Вечног Живота.

Кроз историју било је много смутних времена. Многи су у тим временима пострадали. Али, нису сви добили мученичке венце. Мученичке венце добили су они који су укорачили у Царство Небеско, који се од Христа нису одвојили и који су знали за шта живе. Они који су издржали до краја у тешком времену, на тешком погубном простору, они нам данас светле и упозоравају нас да сви будемо пажљиви у служби која нам је поверена, сви заједно, чувајући једни друге и подсећајући се на речи Апостола Павла који нас упозорава да пазимо како живимо, да не бисмо били на спотицање онима за које Христос пострада, за које проли Своју Крв.

Одговорно је бити хришћанин, нарочито у овим смутним временима. Хришћани су драгоцени зато што оприсутњују Христа, и вером својом и начином живота. А Христос је једини Спаситељ света. Прави хришћани, он који издрже до краја, сарадници су у спасењу света“, рекао је Архиепископ Атанасије захваљујући Епископу Методију на љубави коју је показао доласком у Милешеву на заједничку службу Божију којом изражавамо своју заједницу и јединство, међу собом и са Христом Богом.

У манастирској гостопримници приређена је заједничка трпеза љубави за све сабране на Божанској Литургији.

 

Извор: Епархија Милешевска   

 

 

Pin It on Pinterest

Share This