Select Page

– У Цркви током литургијске године прослављамо само три рођења: Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице и Претече и Крститеља Господњег Јована. Црква посебно прославља и Зачеће Светог Јована и Пресвете Богородице како би посведочила да живот почиње од зачећа у утроби мајке, а не како данас многи калкулишу са роковима кад се може сматрати дете у утроби мајке пуноправним чланом друштва. Тиме само покушавају да умире своју савест због убистава у утроби мајке која се дешавају. Света црква је ту јасна: живот детета почиње од његовог зачећа и већ од тада оно је пуноправни члан друштва, казао је Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички и администратор загребачко-љубљански г. Кирило у Храму Преображења Господњег у Загребу, гдје је на празник Рођења Светог Јована Претече, 7. јула, служио Свету литургију.

– Покајте се јер се приближи Царство небеско – то су пророчке речи Светог Јована. Јован Крститељ, највећи рођен од жена, није могао да реши наше проблеме овде који проистичу из наше пале природе подложне смрти и пропадљивости. Ни поред све те технике и медицине којом данас човек располаже, не може се решити проблем смрти. Зато треба да прихватимо позив Светог Јована Крститеља да се смиримо, да схватимо своју немоћ пред Богом и да у покајању исповедимо своје грехе и припремимо се за долазак Онога који једини решава све наше проблеме. Сви смо ми примили благодат на светом крштењу, међутим, непрестано треба освећивати време и напредовати у духовном подвигу. Време које нам је дато треба га искористити и посветити пре свега да иштемо Царство небеско, а онда ће нам се и ово све земаљско додати, истакао је владика Кирило.

Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички и администратор загребачко-љубљански г. Кирило је посетио 6. јула 2024. године Храм Светог Спиридона у Трсту где је, на позив Преосвећеног Епископа швајцарског г. Андреја, молитвено присуствовао вечерњем богослужењу и са домаћином се сусрео у братском и срдачном разговору.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This