Select Page

У сриједу, 10. јула у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света Литиргија којим је предстојао протојереј Мирчета Шљиванчанин, старјешина цркве Светог Ђорђа под Горицом.

Током Литургије вјерни народ се као и претходног дана поклонио чудотворној мироточивој икони Пресвете Богородице ,,Умекшање злих срца“.

По заамвоној молитви свима сабранима обратио се началствујући протојереј Мирчета Шљиванчанин, који је у уводном дијелу бесједе рекао да сретајући се у љубави кроз Свету Литургију испуњавамо оно за шта је сваки човјек створен, а то је да се сретне са Богом живим :

,,Света литургија је догађаj и сусрет са Богом, а сваки сусрет у љубави је чудо, јер сретајући се у љубави, испуњавамо оно за шта је сваки човјек створен, да се сретне са Богом живим и да се сретне са својим ближњим“.

,,У том сусрету нарочиту нам помоћ чине свети, а првенствено Пресвета Богородица, она коју је Бог изабрао од свих људи да се преко ње догоди та велика тајна небоземна доласка Бога у овај свијет – оваплоћење Сина Божијега очовјечења Његовога, а све ради нас и ради нашега спасења“. – бесједио је он.

Прота Мирчета је затим нагласио да нас Пресвета Богородица увијек својим молитвама штити и чува:

Пресвета Богородица је увијек са нама, увијек нас својим молитвама штити и чува, а да је Богородица са нама, то нам између осталог свједоче и многобројне чудотворне њене иконе“.

У другом дијелу пастирског слова он је подсјетио да иконе свједоче да је Бог са нама и да је наша вјера истинита:

,,Шта нам то свједоче иконе преко којих се милост Божија пројављује? Оне нам свједоче да је Бог са нама и да је наша вјера истинита, да све оно што Црква нас учи, све оно што имамо у Цркви да је истина.
Не можемо посматрати неко чудо у Цркви мимо Цркве, нити мимо онога што јесте Црква. А највеће чудо је долазак Христов у овај свијет, колико и стварање свијета“.

Прота Мирчета је затим нагласио да се кроз Свету Литургију цијелом свијету дарује сила живота Христовог Васкрсења:

,,Колико је то велико чудо постојања Цркве у овоме свијету, као мјеста живота, као мјеста које живот даје свијету.
Овај свијет би умро да није литургије. Смрт би завладала свијетом, јер преко литургије се излива живот у овај свијет. Кроз литургију се даје свима нама али и цијелом свијету сила живота Христовог Васкрсења“.

,,Ако нам је Бог отац, онда нам је и Пресвета Богородица Мајка. Ако нам Бог није отац, онда ни она нам не може бити мајка. Јер је она Мајка, Сина својега, Сина Божијега, а ми ако смо његови, онда смо и ми њена дјеца. То да никад не заборавимо“, казао је он.

На крају, прота Мирчета је закључио да је од свих светитеља који нас својим примјером и животом упућују на Бога највећа и Богу најближа Пресвета Богородица:

,,Сваки светитељ је свет због тога што је Богу угодио, што је по Богу живио. Што је оне истине вјере које имамо у Цркви и сам живио. Зато су они свети и велики и зато нас они упућују на то. А међу светима, међу онима Богу најближима је Пресвета Богородица прва“.

,,Другога пута живота осим пута у Христу и пута Христовога нема. Нека је срећан и благословен дан, наздравље света служба, причешће, молитвама Пресвете Богородице. Амин“. – поручио је протојереј Мирчета Шљиванчанин.

Борис Мусић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This