Select Page

Црквена општина топаљско-херцегновска и Хуманитарна организација „Сви за Космет“ из Београда организовали су  хуманитарно вече за Косово и Метохију, на платоу  храма Светог Архангела Михаила на Тргу Херцега Стефана. Прикупљена средства на овој хуманитарној вечери биће усмјерена за Манастир Церањска Река.

Протореј Никола Тодоровић је благосиљајући скуп и поздрављајући присутне казао да је овај народ везан за завјет Цара Лазара: „Народ који се опредијелио за све небеско, опредијелио је и нас завјетом и ову нашу дјецу која су већ сада боља од нас. Ништа нема радосније ни у цркви, ни у породици,  када су дјеца боља од родитеља. Зато, прије свега, ово вече је посвећено дјеци са Косова и Метохије, дјеци широм планете, која страдају и пате. И ми нећемо, само да се молимо за нашу дјецу на Косову и Метохији, ни само овдје, ни у свим српским земљама, него ћемо се молити за сву дјецу овога свијета.

Зато што су дјеца та која највише личе на онога анђела који се спустио са неба и по радости, искрености, части и умијећу и по свему. Зато и ми ако не постанемо као дјеца и не будемо личили на њих по духу, нећемо се спасити. Нека ово вече буде управо то, радост, нада, мјера вјере и љубави. Нека ова пјесма буде пјесма молитве, да у Призрену будемо сјутра па макар чекали хиљаду Видовдана“, поручио је отац Никола.

Предсједник Хуманитарне организације „Сви за Космет“  Зоран Ћирић, објаснио је шта је циљ хуманитарне вечери. Он је казао да је отац Јован, 2010. године дошао у једну порушену светињу на сјеверу Косова и Метохија која је, по предању била болница послије Косовске битке.

„Светиња је посвећена Светој Петки и одише невјероватним миром, а наслања се на три албанска села. Наш отац тамо шири љубав и успјева у томе. Он је и њима тамо пријатељ и помажу једни другима. Њему треба помоћи. Мало ко зна да је тамо светиња. Фондација Делије је помагала тај манастир. Најпотребније је да се уреди порта, да може да дође до цркве. Његов сам конак, је колиба, од дрвета направљен кров. Ријешили смо да направимо подршку њему и другим манастирима свих ових година. Циљ је да направимо порту и плочнике,“ навео је Ћирић. Он је казао да се средства прикупљају и за седмочлану породицу Станковић која нема ни воду ни купатило као и за дјецу из села Церница која такође живе у отежаним условима. У том селу, прича Ћирић убијен је четворогодишњи дјечак Милош и те године убијено је још шест мјештана.

„Они су кренули у зидање омладинског центра, кошаркашког терена и ми смо се обавезали да им то завршимо“, поручује Ћирић.

Пред бројном публиком, представницима цркве и Општине Херцег Нови, потом наступила је вокална солисткиња из Ораховца Павлина Радовановић, која је својим јединственим интерпретацијама одушевила присутне.

Наступ Павлине Радовановић можете овдје погледати: Хуманитарно вече за Косово и Метохију

Љубица Вукићевић

Извор: Радио-телевизија Херцег Нови

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This