Select Page

 

Мироточива икона Мајке Божије „Умекшање злих срца“ поново ће доћи Црну Гору 9. јула, на радост бројних вјерника и Српске православне цркве у Црној Гори. Прошле године, подсјетимо, уочи празника Успења Пресвете Богородице велики број вјерника, у непрегледним колонама у Храму Христовог Васкрсења, као и Цркви Светог Ђорђа, дошли су да се поклоне овој чудотворној икони и лику Пресвете Мајке Божије која их је благословила својом посјетом. У Митрополију, икону је донио Сергеј Леонидович у пратњи нашег прослављеног кошаркаша Николе Миротића и његове супруге Нине.

Ове године ова велика светиња Русије и цијеле васељене, у Црној Гори биће до 16. јула, а од 16. до 18. јула биће у Србији.

Распоред долазака за Црну Гору:

9. и 10. јула  „Седмострелна икона Богородице Марије“, како се још назива, биће изложена у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје ће се служити и Света литургија. Вјерни народ моћи ће цјелодневно да се поклони и цјелива икону Пресвете Мајке Божије.

11. јула икона ће бити доступна за цјеливање и цјелодневно поклоњење у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару, гдје ће се такође служити Литургија тог дана.

12. јула ова светиња ће доћи у Манастир Острог и тим поводом биће служена Света литургија у Доњем манастиру, док ће вјерници моћи цјелодневно да се поклањају чудотворном лику Мајке Божије.

12. јула у 18 часова биће уприличен свечани дочек иконе Мајке Божије у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

13. јула у Саборном храму у Никшићу, служиће се Света  литургија са почетком у 8 часова, након које ће икона свечано бити испраћена за Сомину.

13. јула икона ће обићи и благословити манастир Сомину у мјесту Херцегове Луке у Бањанима гдје ће бити доступна за цјелодневно поклоњење.

14. јула планирано је освећење Цркве Мајке Божије Умекшање злих срца, као и поклоњење вјерника.

15. јула игуман Манастира Куманица отац Николај са вјерним народом, свечано ће дочекати мироточиву икону Пресвете Богородице а биће омогућено и цјелодневно полоњење вјерног народа.

Сјутрадан, 16. јула у овом манастиру биће служена Света литургија уз цјелодневно поклоњење до испраћаја за Ужице одакле ће ићи ка Новом Саду.

Напомињемо, да вјерни народ и сви заинтересовани могу добити детаљније информације о богослужењима и икони Мајке Божије, на званичним страницама храмова и наших манастира.

Распоред долазака у Србију биће накнадно објављен.

О чудотворној икони Мајке Божије „Умекшање злих срца“

Једна од великих светиња данашње Русије јесте управо чудотворна икона Пресвете Богородице „Умекшање злих срца“, која је у ствари „Семистрељнаја“ (седам стријела) икона, чији се мироточиви лик налази у подмосковском селу Бачурино, гдје је за њу по благослову схиархимандрита Илије изграђена капела.

Када јој се приђе, одмах се осјети њежан и благочестив мирис, а на површини се виде мале капљице „небеске росе“, расуте по лицу, попут ситних провидних бисера. Икона мироточи већ 24 године и с правом се назива „жива“, јер на одређене догађаје у друштву тренутно реагује мироточењем или крвоточењем. Ријетко ју је наћи у капели, у којој мироточе још двије иконе, јер „путује“ по свијету и лијечи страдале и немоћне.

На икони је приказана Пресвета Богородица без Богомладенца са седам стријела или мачева који боду Њено срце. У овом случају, седам стријела пробијају Тијело Пречисте, о којима је праведни Симеон Богоносац прорекао, обраћајући Јој се ријечима: „А и теби самој пробошће мач душу, да се открију помисли многих срца.“ (Лк. 2, 34-35)“, што означава пуноћу туге, коју је Пресвета Дјева Марија претрпјела у свом земаљском животу.

Свако ко се дотакне ове иконе Пресвете Богородице, не одлази без благодатне помоћи и заступништва Мајке Божије.

Комисија за научно проучавање чудесних појава Московске патријаршије испитала је икону. Узели су смирну да прoуче њен састав. Научници су утврдили да је сличан “соку” који лучи неко четинарско дрво које расте у топлим земљама, а које има пет животворних својстава. Међу њима: зарастање рана, антидепресив, итд. Чак су снимили и филм о томе.

Слава о мироточивој икони отишла је далеко ван граница Русије. Посјетила је Чешку, Италију, Њемачку, САД, Аустралију, Украјину, Бјелорусију. Чудотворна икона је пет пута посјетила Атос – Свету Гору. У част иконе, на Кипру је изграђен храм.

Икона „Умекшање злих срца“ наставља да мироточи. Према њој се пружају многе руке. Пружају се, да осјете топлину и љубав Богородице, која зна бол сваког срца, које је окренуто Њеном Сину.

Радуј се, пресвета Богородице, претварајући Своју тугу у нашу радост!

Љубица Вукићевић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This