Select Page

„Оно што Црква нуди младима је Христос – Његово Тијело и Крв и оно што је највише Бог могао да да људском роду, дао је кроз оваплоћење Бога Логоса, кроз богочовјека Исуса Христа“, казао је протојереј Предраг Шћепановић, разговорајући са Иреном Чоловић из чачанског Удружење „Ирмос” на тему „Наша Црква и наша деца“.

Отац Предраг се осврнуо на литију, која се сваке године организује уочи празника Светог Василија Острошког, од Подгорице до Горњег манастира Острог, коју он предводи, а у којој је традиционално највећи број младих.

„Оно што доживите док идете са 2.500 младих људи од Подгорице до Острога, неких 38 километара, то је доживљај који се може свести на оно јеванђелско: Дођи и види! Тешко се то може обичним ријечима описати. Млади људи воле те подвиге и, хвала Богу, да их помало мичемо из канџи проблема савременог друштва: наркоманије, депресије, самоубистава… да их поведемо путевима свјетлости, путевима Светога Василија Острошкога. Он као љекар, видар острошки најбоље ће залијечити младу душу, јер млада душа је ипак склона томе, као што је млади Растко побјегао и постао први ускок у вјечност, први бјегунац, како је говорио отац Јустин, тако и млади људи ипак постављају питање смисла свога живота и све чешће га налазе у Цркви православној. Та свенародна литија Светога Василија већ 22. годину се креће. А шта рећи о оним свенародним литијама, када су људи такође путовали по 10, 20, 30, 50 и више километара! Вратио се дух литија, а литија је молитвени ход и са те стране јако смо задовољни што су и млади људи у Цркви.“

Отац Предраг Шћепановић: „Наша Црква и наша деца“

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This