Select Page

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник преподобног Наума Охридског Свету службу Божију у манастиру Свете Петке на Гостиљу мартинићком, поводом манастирске славе – дана освећења и оснивања манастира.

У архипастирској бесједи након благосиљања славског колача, Владика је рекао да нас празновање светих словенских апостола и учитеља везује за нашу најдубљу старину:

„И за наше најдубље памћење. Иако се може говорити и о ранијој историји наших словенских народа. Али то је оно вријеме докле смо били пагани, незнабошци.  И не види се баш да смо се прије тога као народ били духовно и културно профилисали, ни по чему. Као што су то рецимо, стари Грци прије Христа. Наша културна и духовна историја почиње са Јеванђељем. И то је нека наша посебна одлика“, рекао је Митрополит Јоаникије.

Од Свете браће Кирила и Методија, наставио је Владика, и посебно од њихових ученика Климента и Наума, и осталих наша историја је је засвијетљела.

„Прије свега, засвијетли смо свјетлошћу Јеванђеља Христовога које смо примили, а онда и писменошћу у којој смо се обучили од Светих Кирила и Методија и њихових ученика, духовношћу, културом, те смо кроз сву нашу историју – говорим сада о српском народу, који има заједнички коријен са осталим словенским народима – расвјетљавајући се у светој православној вјери и побожности и доносећи, рађајући свете плодове, свете Божје људе, Божје угоднике, увијек трудили да стварамо и православну културу. А наша православна култура понајвише се огледа у нашим светим храмовима“, рекао је он.

Поред храмова, нагласио је Митрополит црногорско-приморски, треба гледати и љепоту наших старих рукописних књига.

„Ту истичемо Мирослављево Јеванђеље,  која је најљепша ћирилична рукописна књига код словенских народа, заштићена као добро свјетске културне баштине. Љепота наших старих рукописних књига привлачи све културне народе, без обзира на ком мјесту живе и којој држави припадају. Њима смо се показали у најљепшем могућем свјетлу“, казао је Владика Јоаникије.

Говорећи о Светом Науму Охридском, Митрополит Јоаникије је рекао да се зна да је Свети Наум био изузетно образован човјек, сарадник Свете браће Кирила и Методија.

„Учествовао је у превођењу Светог писма и осталих богослужбених књига. Путовао је по Европи са Светим Кирилом и Методијем, стизао до Рима. А најважније је што је основао манастир на обали Охридског језера. Говори се да су Климент и Наум имали хиљаду и више, неко говори три хиљаде својих ученика. То је живоносна сила свете православне вјере“, казао је Митрополит Јоаникије..

 

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

Pin It on Pinterest

Share This