Select Page

Црквена општина топаљско-херцегновска и НВО „Спона“ синоћ су у Дворани „Парк“ приредили Видовданску академију, посвећену обиљежавању 20 година од Мартовског погрома на Косову и Метохији.

Академија је започета свечаним Видовданским словом архијерејског намјесника никшићког, протојереја-ставрофора Слободана Јокића. Отац Слободан је подсјетио да су Косово и Метохија уједно наша колијевка у којој се рађамо и подижемо, као и гробница у којој животе своје полажемо и уграђујемо се у Небески Јерусалим.

Казао је да је људско постојање засновано на Божијој љубави и слободи и да на том дару од Бога треба узвратити опредјељењем за живот.

– Примјер таквог опредјељења су нам дали светитељи мученици Цркве, чији начин живота открива како у Цркви  функционише опредјељење за Царство Божије, које је од сада и довјека. Мучеништво је ријеч хришћанска и црквена, јер први мученик је богочовјек Христос који је распет у вријеме Понтија Пилата за свједочанство Јеванђеља. Ако је Христос мученик, онда и хришћанин значи страдалник и мученик, казао је протојереј ставрофор Јокић.

Додао је да се не може причати или писати о Косову и Метохији, а не поменути Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија.

– Они су нас учили да волимо цијели свијет, васељењу и универзум, али да не заборавимо своје, а нарочито да волимо Косово и Метохију. Они су нас учили да су Косово и Метохија најскупље српске ријечи и да је наше надање закопано на Косову у ону једну гробницу. Они су нас научили како да зеница ока нашег буде гнијездо љепоте Косова и Метохије. Амфилохије и Атанасије су свједоци, проповједници, састрадалници распећа нашег народа од Косова до Јасеновца и вјерни чувари Косовског завјета, казао је протојереј Јокић.

Мало гдје се данас, како је рекао архијерејски намјесник Јокић, тако и толико страда за Христа како на Косову и око Косова.

– Страда се и свједочи, као што се свједочило и страдало 17. марта прије двадесет година.  Гледали смо свјетске моћнике како без имало стида и савјести гледају како у Мартовском погрому гори Љевишка, Архангели, велика Црква Светог Ђорђа и Богословија у Призрену, манастири Гориоч и Зочиште. Страдале су цркве у Косовској Митровици, Ђаковици, Подујеву., Приштини, Вучетрну и многе цркве и гробља широм Косова и Метохије. Уништене су фреске, иконе, као и књиге крштених, вјенчаних  и умрлих које свједоче о вјековном трајању Срба на Косову и Метохије. Иако истрага никада није стигла до организатора, из међународних организација већ годинама нема ни гласа о евентуалним новим детаљима. Тај владајући свијет налази се у густом моралном мраку двојног морала, пуном двоструких стандарда, лицемјера и лажи. Зато је погром у очима тог свијета нормализован и легализован, казао је архијерејски намјесник никшићки о. Слободан Јокић.

У програму су учешће узели: вокална солисткиња Николина Томашевић уз музичку пратњу Александра Бубање, рецитаторка Александра Миљанић, пјесникиња Теодора Ковач, вокална солисткиња Милица Ристичевић и ауторка Драгана Шекуларац.

Публика је такође уживала у музичком програму хорова „Св. Сава“ из Херцег Новог, „Св. Василије Острошки“ из Кумбора и пјевачког друштва „Светосавник“ из Подгорице .

У програму су се представили и полазници пјевачко-рецитаторске групе „Преподобна Касија Константинопољска“ из Херцег Новог: Анђела и Андреа Шекуларац, Ђорђе Павловић, Даница Јовановић, Даница Војновић, Сара Мишељић, Моника Прелевић и Ања Ратковић, а својим солистичким наступима програм су обогатиле и вокалне солисткиње при овој групи, Теодора Бајић и Лена Јакишић.

Током трајања академије емитоване су фотографије које свједоче о Мартовском погрому.

Програм су водиле Александра Миљанић и Теодора Ковач, а на самом крају у име организатора исказана је захвалност Општини Херцег Нови, Туристичкој организацији Херцег Нови, ЈУК „Херцег Фест“ и РТВ „Херцег Нови“.

Видовданска академија свечано је затворена извођењем пјесме „Ој Косово, Косово“ коју су извођачи отпјевали заједно са публиком.

Видовданска академија

 

Извор: РТХН  / СПЦО топаљско-херцегновска

Pin It on Pinterest

Share This