Select Page

Празник Светог мученика кнеза Лазара и свих мученика српских – Видовдан, молитвено и литургијски је прослављен у древном храму Великомученика Ђорђа, под Горицом.

Свету литургију служио је протојереј Јован Радовић уз саслужење протојереја-ставрофора Гојка Перовића, архијерејског намјесника подгоричко-колашинског, протојереја Мирчете Шљиванчанина старјешине храма и протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, док је молитвено присуствовао јереј Блажо Божовић. Током богослужења пјевао је хор Свети Сава, предвођен хоровођом Снежаном Поповић, дипл.теологом. Након прочитаног Јеванђеља, вјерном народу у храму Господњем обратио се прота Радовић:

„На данашњи дан сабрали су нас наши преци. Нису сабрали само нас, него гдје год да има Србина данас, он се налази у Цркви Божијој и моли се својим прецима Светитељима и светим мученицима, на челу са кнезом Лазаром и свим војницима, који су пострадали за крст часни и слободу златну, на Косову пољу, прије 635 година. Шта је то чудесно у Косовском боју, који ниједан народ нема ? Свака битка има свој крај, једино Косовска битка траје до дана данашњега. Почела је 1389. и нама делује да ће се са нама завршити. Косовска битка ће трајати док је свијета, времена, историје и Цркве Христове, коју ни врата паклена не могу уништити.

Шта је дало снагу нашем народу да не превјери? Управо Косовски завјет, жртва Лазарева и жртва цијеле једне генерације, која је живјела у то вријеме и која је свој живот положила за ближње своје, по ријечи Господњој: Да нема веће љубави од ове да неко положи живот свој за ближње своје. Сјетимо се свих битака од Првог српског устанка па све до најновијих ратова 1999. године, битке на Кошарама, Паштрику и нових Косовских витезова, младића од 19 и 20 година који су се супроставили много надмоћнијем непријатељу. Захваљујући Васкрсу Божијем и сили Божијој, они су одбранили границу. Нама дјелује данас да је све завршено међутим, вјера у нашег Христа Спаситеља, јача је од свих земаљских части и власти“, казао је отац Јован. Цијелу бесједу можете послушати овдје: Бесједа отац Јован Радовић 

Након Свете литургије одржан је парастос за све пострадале војнике од Косовског боја до данашњих дана.

Елза Бибић

Љубица Вукићевић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

 

Pin It on Pinterest

Share This