Select Page

У храму Светог Димитрија у Колашину, поводом празника Светог мученика цара Лазара Косовског и свих српских мученика и новомученика, данас је служена Света литургија. Литургију је служио јереј Дејан Томовић. Уочи Видовдана у храму је служена вечерња служба са петохљебницом, којом је вјерни народ дочекао овај велики празник.

Након Свете литургије, отац Дејан је служио парастос свим војсковођама и војницима пострадалим за вјеру и часни крст од Косовске битке до данашњих дана а потом се у пастирској бесједи обратио вјерном народу, говорећи о значају Видовдана:

„Данас је велики празник за наш народ. Сјећамо се светог цара Лазара и његових благочестивих страдалних војника који су своје животе положили за крст часни и вјеру православну. Као што смо чули Свето Јеванђеље, на њима су се обистиниле оне ријечи Христове упућене апостолима: „Ако су мене гонили и вас ће гонити“. Управо је свети цар Лазар пострадао јер није хтио да се одрекне вјере православне и тиме испунио обећање што говори и пјесма:
Мој Боже, што ћу и како ћу
Коме ћу се привољети царству
Да ли царству небескоме или царству земаљскоме
Ако ћу се привољети царству, привољети царству земаљскоме
Земаљско је за малена царство а небеско увијек и довијека?

Ове ријечи се и нама упућују данас и увјек су савремене и актуелне. И увјек смо позвани да бирамо хоћемо ли вјечно небеско или пролазно земаљско. У овом празнику, помијешана су осјећања туге земаљске и радости небеске. Зато ходимо радосни путем неба, путем непролазности, на који нас је свети мученик цар Лазар упутио да се једног дана сви обретемо у вјечном незалазном Царству Христа Бога Нашег“, закључио је отац Томовић.

Текст и Фото: Вук Раденовић.

Pin It on Pinterest

Share This