Select Page

Трећа генерација обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (1994-1999) на Цетињу, обележила је у сриједу, 26. јуна 2024. године, 25. годишњицу матуре литургијским сабрањем у Манастиру Светог Јована Претече у Јасеновцу.

Светом литургијом началствавао је јеромонах Јаков (Јовић) уз саслуживање свештеника Мирослава Јосимовића, Младена Жуловића, Слободана Бошковића, Горана Митића, Зорана Бубање, Невојше Коловића, Саше Крстића, Небојше Миличевића и Александра Црногорца.

Торжествености службе су за певницом допринели свештеници Драган Видаковић и Никола Пантић са монахињама манастира.

По завршетку Службе, драге госте поздравио је и пожелео им добродошлицу јереј Александар Црногорац, секретар Епископа пакрачко-славонског господина Јована, некадашњег професора Цетињске богословије.

Он је, у име Епископа као домаћина и у своје лично име, позвао присутне на свечани ручак, током кога су призвали сећања на дане проведене на Цетињу, на богослужења која су заволели, на тренутке у клупама и на време које их је зближило и поставило темељ за будућност у којој су одабрали да животе посвете Господу и служењу њему и ближњима.

Након ручка, упутили су се ка хумкама концентрационог логора Јасеновац, ради молитвеног спомињања Светих новомученика Јасеновачких. Након тога, одржано је предавање монахиње Марије, током кога су се ближе упознали са судбинама заточених и пострадалих у логору, као и о напорима Епископа Јована да сећање на жртве настави да живи, не само у колективом памћењу нашег, већ и других народа.

По завршеном предавању, домаћинима – Владици Јовану и протојереју Александру Црногорцу захвалио је на организацији читавог догађаја свештеник Саша Крстић и у име свих присутних изразио наду за скорашњим поновним сусретом.

Протојереј Александар Црногорац

Pin It on Pinterest

Share This