Select Page

Духовски, 322. број, Светигоре − образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске − својим читаоцима нуди богат и лијеп садржај. На првим страницама је саопштење за јавност Светог архијерејског сабора СПЦ са редовног засједања у мају ове, 2024, године. Слиједи репортажа о прослави двадесет пет година архијерејске хиротоније Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског господина Јоаникија, затим његово предавање  под називом „Духовни значај литија у Црној Гори“.

Највећи дио текстова везан је за протекле велике празнике: од Светог Василија до Вазнесења. Празнику Светог Василија посвећена је репортажа о овогодишњој прослави, као и текст Рада Булајића „Свети Василије Острошки истински просвјетитељ и учитељ“. Празновање Марковдана описује репортажа о подгоричкој литији тога дана. Репортажно је дат и догађај прославе Светога Јована Владимира у Бару. А о овом светитељу − кнезу српском − пише Славица Орландић. Дан прије прославе Светог Јована обиљежава се Цар Константин, са чијим се житијем читаоци могу упознати из пера другог светитеља Димитрија Ростовског. Вазнесењу Господњем је посвећен напис јереја Горана Нухановића „Узнеси се на небеса, Боже, и по свој земљи слава твоја“.

Славу Божју проносили су чувари православља савремене историје, међу њима они о којима пише нова Светигора. Из приказа Оливере Балабан сазнаћете о лику митрополита Јована (Павловића), а из излагања др Милана Јоксовића о лику попа Радована Нововића.

Светигора вас кроз интервју са директором друге подгоричке гимназије у Црној Гори „Свети Сава“ господином Југославом Благојевићем упознаје са том првом православном гимназијом код нас.

На крају, поред уобичајених рубрика Архива и Љетописа Митрополије, овај број доноси документарни прилог: Списак свршених богослова Призренске богословије из Митрополије црногорско-приморске од 1919. до 1932. године.

М. Ж.

Pin It on Pinterest

Share This