Select Page

Најновији број „Стремљења“, часописа посвећеног књижевности, али и целокупна издавачка продукција најстарије издавачке куће на Косову НИЈП „Панорама – Јединство“ између два Видовдана, представљена је на књижевном часу у читаоници „Даринка Јеврић“ у Дому културе „Грачаница“.

Издаваштво НИЈП „Панорама – Јединство“ и „Стремљења“ промовисани су у оквиру Видовданских свечаности.

Очување језика и писма

Упркос новим технологијама књига остаје, према речима главне и одговорне уреднице Издавачке куће НИЈП „Панорама – Јединство“ Раде Комазец, „непроцењиво богатство и национално благо“.

„Издавачки концепт наше куће јесте био и остаје публиковање стваралаца са простора Косова и Метохије. Све док се овде пишу и читају ћириличне књиге – Срби имају будућност. У тој мисији очувања језика и писма ’Јединство’ је на стражи са својом издавачком делатношћу већ 80 година. Верујем да ће тако бити још дуго“, казала је она.

Грачаничкој публици представљена су четири броја часописа „Стремљења“, односно продукција између два Видовдана.

„Часопис ’Стремљења’ је опстао у време када су многи часописи погашени. Чак 64 године постојања обележило је незаборавно време стварања и сазревања нове књижевне српске речи на Косову и Метохији, рађање и афирмација младих стваралаца које и сада негујемо на нашим страницама. Овај број препун је прозних и поетских прилога, портрета писаца, есеја, културне баштине и ликовних прилога“, истакла је Комазец.

Редакција „Стремљења“ је поред рубрике у којој објављује радове младих стваралаца увела и нову под називом „Трагови“ посвећену писцима и песницима који су дали свој печат књижевности и уметности на Косову, а више нису међу живима.

Свеукупно стваралаштво на Косову

Новинар, публициста и књижевни критичар Ђорђе Јевтић говорио је о историјату издаваштва на српском језику на Косову.

„Овај часопис и целокупна издавачка делатност ’Јединства’ афирмисали су не само српско, већ и свеукупно стваралаштво свих националности на Косову и Метохији, посебно оно на албанском језику. Како им се то вратило, знамо сви овде. Напокон, и након изгона две трећине Срба са Косова и Метохије, с њим и редакције ’Стремљења’, њихово излажење није прекинуто. Лист излази недељно, а часопис тромесечно. Упорни су сведоци свега што се збива, весници и подстицајници свеукупног стваралаштва, културних и духовних вредности“, истакао је он.

Остати, упркос свему

Приређивање изабране поезије, изабраних песама, за аутора представља поновни сусрет са сопственим стиховима, поезијом и временом када су те песме настајале, казао је песник Драгомир Костић.

„Са осећањем онога времена, сваки избор представља историју, у овом случају то је историја Косова и Метохије. Историја тешког преокрета, тешког пада и нада да се овај простор упркос томе, упркос свему, не напусти. Нада да се на њему остане“, рекао је он.

Поред четири броја часописа „Стремљења“, издавачка кућа НИЈП„Панорама – Јединство“ представила је и књиге Драгомира Костића, Срећка Симића, Наде Хаџи Перић, Ранка Ђиновића и Ратка Стоиљковића.

Стихове поезије објављене у часопису „Стремљења“ казивале су глумица Јасмина Стојиљковић и песникиња Милица Станојевић Симоновић.

Догађај је песмом употпунио вокални солиста Немања Тодоровић.

Часопис „Стремљења“ претходно је промовисан у Бања Луци.

Подсетимо, лист ’Јединство’ избачен је средином маја из просторија у којима је била смештена ова редакција у улици „Ослобођења“ у Северној Митровици.

Извор – фото: Радио КиМ

Pin It on Pinterest

Share This