Select Page

Другог дана Педесетнице, у понедељак 24. јуна 2024. године, Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је са свештенством Свету архијерејску литургију у цркви Свете Тројице, у селу Полица код Берана.

Литургијском прослављању празника и храмовне славе присуствовао је вјерни народ овог краја, којима се архипастирским словом обратио Преосвећени Епископ Методије.

„Срећна вам слава, наздравље и на спасење Света литургија. Ово је један, за мене чини ми се најљепши крај у Црној Гори, најблагословенији као да је Шумадија, а не Црна Гора. Тако вас је Господ благословио овим великим даром Божјим да у овако лијепом простору живите, да у зноју лица свога хљеб свој зарађујете и једете, а у радости срца свога да живите са својим ближњим и да се Богу молите. Смрт није кад човјек умре, смрт је кад човјек не изабере Христа, тада је изабрао непостојање, а смрт је само капија кроз коју нам ваља проћи као што смо прошли кроз капију рођења, ушавши у ову матицу живота као највећи дар Божји који смо могли од Бога добити, а то је да постојимо, да смо личности, а онда и да будемо у заједници са Богом“, казао је Владика.

Ми смо данас овдје, додао је он, гдје нас је благодат Духа Светог и овај празник окупили у заједници са Богом, причестили се самим живим Богом.

„Молимо се Њему, Њему се обраћамо, Њега волимо, за Њим жудимо и Господ је рекао: Ко мени дође, из њега ће, из његове утробе потећи извори воде живе. То значи благодат Духа Светог, а како ћемо Господу доћи, не корацима корачајући до неког простора или мјеста, него тако што ћемо све оно што је Господ нама заповиједио: да љубимо једни друге, да будемо милостиви, поштени, правдољубиви, истинољубиви, не клеветници, не они који мрзе него они који све чине да другоме помогну и учине милост, тада ћемо прићи Њему и приближити се.

Његову близину осјетићмо тако што ће нам срце од благодати Божје заиграти у миру и радости. Као што нам сада игра овдје окупљенима око овог светог храма, на овом дивном и благословеном мјесту Горажду, у овим селима поличким благословеним. Бог вас благословио, као што је благословио штедро и овај диван, питоми и благословени простор, сваком вас благодаћу и даром својим обдарио и дао вам да истрајете на путу својих отаца, васпитавајући своју дјецу, којих овдје, дао је Бог, има много и који су се окупили, да на том путу иду, да иду путем спасења и вјечног живота“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки г. Методије.

Сабрани вјерни народ, предвођен Владиком и свештенством, у свечаној литији опходио је храм.

Благосиљан је и преломљен славски колач, а домаћини овогодишње славе били су мјештани села Маште. Обавезу за идућу годину преузели су житељи Заграђа.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This