Select Page

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са свештенством вечерас, 23. јуна, на празник Силаска Светога Духа на апостоле, улицама Будве предводио је традиционалну Тројичинданску литију.

Претходно је Градска музика Будве дочекала на Пизани братију из Паштровића, Превлаке и Грбља који су дошли бродићем са крстовима и литијским барјацима и у поворци свечано отишли до Цркве Свете Тројице, гдје је услиједило вечерње богослужење са кољенопреклоним молитвама.

По повратку литије пред Цркву Свете Тројице, која обиљежава 220 година постојања, сабраном вјерном народу се обратио и честитао храмовну славу, протојереј Никола Пејовић, старешина Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици.

„Нека је срећан и Богом благословен овај  дан истине Господње, дан радости Господње, дан љубави Господње, дан Духа Светога који нас уводи у сваку истину и у сваку тајну. Овим празником завршио се круг великих, драматичних догађаја које смо у Цркви прослављали и којим је дошао печат свега онога што је Господ, ради нас и ради нашега спасења, учинио. Без овога дана, без овог чудесног догађаја, без овог догађаја који излази из оног зачараног круга седмица из којих човјек својим људским моћима, умом, знањем и способношћу није могао да превазиђе пролазност, нити да изађе из тог зачараног круга, излазимо и као стријелом Господ нас вазноси на небо и показује да човјек није само тијело, него да је човјек душа жива која потребује Духа Светога, који ће га увести у ту тајну вјечног и непролазног живота“, бесједио је отац Никола.

Даље је истакао да нам се овим празником открива и која сила је говорила старозавјетним пророцима о ономе што ће се догодити са Господом, ради нас и ради нашега спасења, кроз Његову богочовјечанску личност: рађање и живљење, распеће, васкрсење и вазнесење. Такође, кроз овај празник, открива нам се како то дјевојка која не зна за мужа, може затруднети и којом силом Господ васкрсава мртве, лијечи болесне, учи и предаје својим ученицима науку какву никад до тад нијесу чули.

„У овом празнику открива нам се и тајна Његовога страдања, а самим тим и тајна Божанске љубави, која је од Њега постала мјера љубави, мјера спремности на жртву и на страдање. У овом празнику открива нам се и тајна Христовог васкрсења и Његовог славног вазнесења“, казао је прота.

Протојереј Никола Пејовић је објаснио да без овога празника – Силаска Светога Духа на апостоле, све оно што се догодило са Господом не би имало неке посебне везе са нама те да бисмо се тих догађаја сјећали као и многих других из историје рода људскога.  Али овим догађајем, ми постајемо учесници свих тих догађаја:

„Овим догађајем рођена је Црква Христова и наоружана је свом силом Божијом, и Црква Христова постала је стуб и тврђава истине. И они људи који су слиједили Господа, који су били сабрани око Њега, који су слушали Његову ријеч, одједном су постали тијело Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. На том темељу и на тој снази и сили Духа Светога, Господ ће установити Цркву коју ни врата паклена нијесу могла, не могу и неће моћи надвладати. Зато је радост овога дана велика, јер смо ми смртни, пропадљиви људи добили дар Духа Светога, да дух човјечији који је у нама, може да се обожи и да се узнесе и да сједне са десне стране Бога и Оца. То је мјера човјековог живота, ништа мање и ништа више од тога. И зато је овај дан и овај празник, и ова литија и слава овога града и храма за нас све велика радост, јер и овај храм је свједочанство те вјечне истине, истине и вјере у Бога у Три лица јављенога: Оца, Сина и Духа Светога, и у богочовјека Христа, коме нека је слава и хвала за све и за сва. Срећан и благословен празник!“

Након литије на платоу између цркава, у оквиру Тројичинданских свечаности, уприличена је Духовна академија посвећена јубилеју – 220. годишњици постојања Цркве Свете Тројице у Старом граду.

На академији је бесједио Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, а по њеном завршетку сабране је поздравио и заблагодарио на љубави и издвојеном времену отац Александар Лекић, старешина храма.

У програму су учествовали: дјеца полазници школе вјеронауке при Цркви Свете Тројице, Хор „Свети апостол и јеванђелист Марко“ из Подгорице, Хор „Свети Јевстатије Превлачки“ при Цркви Свете Тројице у Будви, Милица Радовићу уз пратњу Иване Зековић и Павла Ђурића, КУД „Стара Будва“.

Весна Девић

Фото: Жељко Драшковић, Славен Вилус и Никола Тодоровић

 

Pin It on Pinterest

Share This