Select Page

Уочи Видовдана, градске славе Брчког, одржано је предавање свештеника Гојка Перовића под називом „Његош и Косовски завјет“. Предавање је одржано у препуној сали центра за културу „Патријах Павле“, а Перовић је говорио о значењу Косовског завјета, поредећи га са значајем Голготског страдања Христовог и жртве која се чини из љубави према ближњима, али и са претхришћанским мотивима какав је антички Термопилски кланац. Било је ријечи о тумачењу Косовског завјета у теологији Цркве, као и о његовом чувању у народном предању и епском књижевном стваралаштву.

Посебан акценат предавач је ставио на тему Његошевог стваралачког одушевљења Косовским завјетом, које се пројављује како у његовим књижевним дјелима, тако и у његовим документованим сусретима и разговорима са савременицима.

Наглашено је да Косовски завјет није нити тема давне прошлости, нити „слављење пораза“, него је прије свега надахнуће сваке нове генерације за будућност. Како ову историјску тако и ону духовну која се тиче Будућег вијека.

Свештеник Гојко Перовић је присутнима говорио и о томе како је Његошево дјело посвећено Косовском боју и његовим јунацима, изникло из усменог предања народа у Црној Гори, али и из оног што нам је остало записано од митрополита који су му претходили. Такође, оно је послужило као инспирација књазу Николи Петровићу за његово обимно пјесничко дјело али и за културну и просветну идеологију државе којој је био на челу.

Извор: Журнал

Pin It on Pinterest

Share This