Select Page

На празник Вазнесења Господњег, 13. јуна 2024. љета Господњег, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, Митрополит кемеровски и прокопијевски г. Аристарх и Архиепископ г. Јефрем служили су Свету литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у граду Полисајево.

Архијерејима су саслуживали: секретар кемеровског епархијског управног одбора протојереј Димитије Мошкин, секретар Митрополита Јоаникија протојереј Остоја Кнежевић, архимандрит Николај (Гутович), протојереј Виталије Макаров, протојереј Аркадије Рахов, протојереј Александар Гусаков, свештеници Андреј Гутович, Јован Пављуј, Артемије Никаноров, ђакони Вјачеслав Лански, Аркадиј Тишкин и Вјачеслав Собољев.

На Литургији је појао мушки хор Кузбаске православне духовне семинарије под управом протојереја Сергија Гудкова.

Прије причешћа, бесједом се сабраном вјерном народу обратио свештеник Артемије Никаноров.

По отпусту Митрополит Аристарх је произнио бесједу у којој је говорио о догађају преславног Вазнесења Господњег на небо и о његовом значењу за сваког човјека. Особите ријечи благодарности Митрополит Аристарх је упутио Митрополиту Јоаникију и његовој пратњи. У знак сјећања на ову службу владика Аристарх је уручио Митрополиту Јоаникију крст и панагију, а протојереју Остоји Кнежевићу напрсни крст.

Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је одликован међународном наградом ‘Звијезда Достојевског’.

У својој бесједи владика Јоаникије је истакао важност евхаристијског општења и јединства међу православнима, заблагодарио на топлој добродошлици и гостољубљу. Као сјећање на ову посјету, подарио је Митрополиту Аристарху комплет инсигније.

Фото: Кузбаска митрополија

 

Pin It on Pinterest

Share This