Select Page

Празничним бденијем отпочела свечана прослава славе подгоричке цркве Вазнесења Господњег при Саборном храму Христовог Васкрсења

У навечерје празника Вазнесења Господњег – Спасовдана, служено је празнично бденије које су служили старјешина цркве Светог Георгија под Горицом протојереј Мирчета Шљиванчанин, Архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски протојереј Предраг Шћепановић, као и јереј Велимир Бугарин и ђакон Ведран Грмуша, у молитвеном присуству старјешине Саборног храма Христовог Васкрсења, протојереја Николе Пејовића.

Након службе празничног бденија свима сабранима обратио се началствујући протојереј Мирчета Шљиванчанин, старјешина цркве Светог Георгија под Горицом чије обраћање преносимо у цјелости:

„Господ се вазнио на Небо, обећавши да ће својим ученицима – апостолима  послати Светог Духа. Узнио је Господ својим вазнесењем нашу човјечанску природу коју је примио  ради спасења, па је то залог и наше вјере, и наше наде, и наше радости за овај празник, да и ми иако слаби, грешни, али они који желимо да живимо са Господом и по његовој вољи, да ћемо се и ми удостојити те непролазне славе Царства Божијега коју нам је наш Господ даровао и коју нам је показао.

Нека је срећна слава храма оцу Николи и братији, свештеницима овога светога храма који је за нас многе бања рођења, крштења или покајања, препорођења који овдје у Подгорици живимо. Овај Храм је мјесто извора воде живе, мјесто гдје смо познали Господа, гдје смо се у Цркву укључили и заживјели тим животом који нам је Господ показао и донио и ми постали његова дјеца.
Зато овај храм Божији није мали, за већину нас Подгоричана је велики и он је родио овај велики храм Васкрсења Христовог, а дај Боже да овај велики храм роди још већи храм, не у грађевинском смислу, архитектонском, већ у смислу да цијели град постане Црква Божија дом Божији, дом Спасов као што је овај дом“, пожелио је на крају свог обраћања протојереј Мирчета Шљиванчанин.

Борис Мусић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This