Select Page

Гост васељенског Радија Светигоре био је директор СВШ Гимназије „Свети Сава“ из Подгорице г. Југослав Благојевић са којим је више било ријечи о раду православне гимназије, упису нове генерације ученика и досадашњим постигнућима гимназијалаца, наставног кадра и управе Гимназије.

– Шта по Вама представља отварање СВШ Гимназије „Свети Сава” за васпитно-образовни систем Црне Горе?

– Свима нам мање-више познато је која је дубина понора у који је упао црногорски образовни систем. Било би нам потребно доста времена да набројимо све недостатке и све мане нашег образовног система, али како каже старац Никанор Хиландарац: „Да не критикујемо ријечима већ д‌јелима која треба да буду узор за сву нашу околину“. Ми ћемо као школа наставити да се тако понашамо. Циљ нам је да у што краћем временском периоду постанемо престижна школа која ће служити као узор осталим школама у Црној Гори, па и шире. Да постанемо школа из које ће свршени матуранти излазити са највишим степеном знања, најбоље припремљени за наставак школовања на било ком факултету, али који ће бити и добри људи, васпитани у духу наше православне српске традиције. Због свега наведенога и много чега другог сматрам да ће отварање Гимназије Свети Сава означити почетак препорода и оздрављења нашег образовања.

 – Недавно је отворен савремен и модеран сајт Гимназије „Свети Сава“. Шта посјетилац може све да пронађе на њему?

– Као школа наравно морамо и да пратимо савремене токове у друштву. У склопу тих настојања је и отварање сајта школе под називом gimnazijasvetisava.org,  на коме можете наћи све о упису у нашу школу, начину и критеријумима уписа, затим кратки историјат школе, предности које доноси похађање наставе у Гимназији „Свети Сава“, изјаве познатих личности, као и садашњих ученика у нашој школи, затим приказ изгледа будуће школске зграде и много чега другог.

 – Гимназија је већ неко вријеме почела са активностима везаним за упис нове генерације ђака за предстојећу школску годину. Када би вас свршени основац упитао због чега би се одлучио да упише баш Гимназију „Свети Сава“ који би ваш одговор био, односно шта је то што ову гимназију чини јединственом?

– Па многобројне су предности које доноси упис у Гимназију „Свети Сава“. Покушаћу да наведем неке од њих. Прије свега то је високо стручан наставни кадар, затим изванредни услови, поготово они који нас очекују у новој школи која ће сигурно бити најмодернија у Црној Гори. Затим велики број ваннаставних активности које ће ученицима омогућити исказивање својих талената и задовољити њихова разнолика интересовања. Такође, сваке године се организују излети са посјетама значајним културно историјским и духовним центрима у Црној Гори и шире. Није без значаја ни то што сви ученици добијају бесплатне уџбенике, један бесплатан оброк, као и сву потребну опрему за извођење модерне наставе.

 – На који начин заинтересовани ученици могу да упишу Гимназију „Свети Сава“ и који су све критеријуми неопходни за упис?

– Па упис се може вршити електронским путем на адреси www.upisi.edu.me а може и лично доношењем докумената у просторијама школе. Критеријуми за упис су исти као и за све остале гимназије општег смјера у Црној Гори, а то значи да се оцјењује, односно бодује успјех у последња три разреда основне школе, потом успех из предмета који су значајни за наставак образовања у гимназији, то су српски језик и књижевност, математика, енглески језик и физика. Затим се бодује успјех на полуматурском испиту, евентуални резултати са државних, међународних такмичења, као и евентуално посједовање дипломе „Луча“. Најмањи број бодова који ученик треба да има на основу претходних критеријума је 60, а сви детаљи о начину бодовања су доступни на нашем сајту.

– Који су то изазови са којима се сусреће данашње школство, а које се трудите да превазиђете у вашој установи?

– Могу рећи да прво наставни планови и програми захтијевају корјените измјене, што наравно, ради надлежни орган Министарства просвјете. Док се то не деси, наши професори, нарочито професори друштвених предмета, у оквиру дозвољених наставних садржаја које сами креирају, настоје да их барем мало побољшају, а и исправе неке крупне недостатке. Наравно, то се додатно постиже и кроз многобројне ваннаставне активности и кроз наставу из вјерских предмета са којима се ученици по први пут сусрећу у средњој школи. Такође, настојимо и да максимално заштитимо ученике од штетних утицаја спољашње средине, а то је од физичког насиља, од пласирања дувана, алкохола или психоактивних супстанци и у том циљу организујемо предавања више пута о вршњачком насиљу и другим девијантним понашањима.

– На измаку смо школске године и рада прве генерације Гимназије „Свети Сава“. Можете ли са нама подијелити утиске и истакнути најрепрезентативније детаље у раду Гимназије у оквиру ове прве године?

– Па као и сваки почетак и наш почетак је био обиљежен тешкоћама и ми смо у овој првој школској години осјетили многа искушења. Било је и неповјерења па и подметања којима се покушавао отежати наш рад. Уз велики труд заиста изврсног високостручног наставног кадра успјешно приводимо крају ову школску годину. Наши ученици су поред солидног успјеха исказали велики број других талената што се посебно могло вид‌јети на програму поводом Дана школе. Имали су прилику сусрета са угледним ствараоцима на пољу науке, културе и умјетности, тако им је поводом Дана матерњег језика на тему језичких прилика у Црној Гори говорила проф. др Јелица Стојановић. О филмском стваралаштву су разговарали са нашим познатим редитељем Данилом Бећковићем. Поводом Дана поезије слушали су стихове пјесникиње из Никшића Милице Бакрач, а Дан књиге и ауторских права обиљежен је гостовањем магистра Милорада Дурутовића који је говорио о стваралаштву Миодрага Павловића и Васка Попе. Заједно са аутором Луком Ђурачевићем одгледали су и разговарали о филму „Љубав Твоја и непослушност моја“. Посјетили су Музеје и галерије Подгорице и разгледали изложбену поставку умјетничких дјела и многих експоната из богате историје Подгорице и Црне Горе. Сви ученици су укључени и у пројекат „Вјежбање и здравље“ који се изводи у Црној Гори једино у нашој школи. Програм је осмислио проф. др Веско Драшковић, а изводи га у оквиру обавезних изборних садржаја. Током године организована су за сада и два излета. Први на релацији манастир Острог – Пивска дола – манастир Плужине, а други заједно са првом годином Богословије цетињске на релацији манастир Морача – Бијело Поље- Беране – Ђурђеви Ступови. Ученици су немали број пута учествовали на бројним такмичењима у спорту, у руском језику, физици. На такмичењу младих рецитатора Црне Горе ученица Милица Грујичић освојила је друго мјесто, а ученик Немања Гарић је на такмичењу из енглеског језика међу више од 60 ученика првог и другог разреда освојио седмо мјесто.

– Ученици, родитељи, наставници, али и свеукупна јавност је у ишчекивању изградње новог објекта Гимназије „Свети Сава“ у Подгорици, на Старом аеродрому. Када би он требао бити готов и шта је све планом објекта обухваћено?

– Па изградња нове зграде Гимназије „Свети Сава“ на Старом аеродрому тече планираном динамиком.Зграда би требала да буде завршена до 1. септембра 2025. године, а у неким оптимистичким предвиђањима и за почетак другог полугодишта школске 2024/25. године. Предвиђено је да школа има осам учионица, четири кабинета за физику, хемију, информатику, ликовну умјетност и музичку умјетност. Затим фискултурну дворану са свлачионицама, трпезарију, амфитеатар, службене просторије и тако даље. Предвиђено је да школа може у једној смени да прихвати 200 до 250 ученика разврстаних у осам од‌јељења, односно по два од‌јељења у сваком разреду.

– Који су приоритети везани за будућност школе и које планове за будућност можете да откријете нашим слушаоцима?

– Циљ нам је да временом постанемо не друга, него прва гимназија и не само у Подгорици, него и у Црној Гори. Свјесни смо да је за постизање тога циља потребно вријеме а ми ћемо настојати да то вријеме што више скратимо. Оно што могу најавити је да у некој не тако далекој будућности можда умјесто општег смјера уведемо друштвено-језички и природно-математички смјер, што ће наравно зависити и од интересовања ученика. Настојаћемо и да лиценцирамо још који вјерски предмет, како би наши ученици имали већи избор обавезних изборних вјерских предмета.

– На крају, која би била Ваша порука наставницима, а која ученицима?

Па што се тиче наставника порука је да ће у новој школи имати најбоље просторне услове у Црној Гори, а настојаћемо да такви буду и материјални услови те да се од њих очекују исто такви резултати у васпитању и образовању садашњих и будућих ученика. Што се тиче ученика очекујем да ће нашу школу уписивати најбољи полуматуранти и да ће својим трудом и ангажовањем њихових професора остварити све оно што желе уписом у средњу школу. На крају да кажем и следеће: Темеље наше нове зграде Гимназије „Свети Сава“ освештао је Свјатјејши Патријарх српски г. Порфирије са Митрополитом црногорско-приморским г. Јоаникијем уз присуство још осам епископа Српске православне цркве, што уз заштиту и благослове нашег Светог оца Саве гарантује сигурну будућност и узрастање и наше школе и свих њених садашњих и будућих ученика.

https://gimnazijasvetisava.org/?doing_wp_cron=1718025014.9944539070129394531250

Раде Дуловић

 

Pin It on Pinterest

Share This