Select Page

Након што су медији објавили изјаву Архиепископа Кипарске Православне Цркве Георгија, дату током сусрета са предсједником Црне Горе Јаковом Милатовићем, разговарали смо са Његовим високопреосвештенством Митрополитом црногорско-приморским г. Јоаникијем.

  • Ваше високопреосвештенство, како коментаришете пренијете ријечи Архиепископа Кипарске Православне Цркве Георгија о аутокефалности Цркве у Црној Гори?

Та изјава, уколико су је медији правилно пренијели, је у најмању руку, непримјерена. Није уобичајено да се поглавар једне Цркве мијеша у унутрашњи поредак друге аутокефалне Цркве. Уздржаћу се од даљих коментара из поштовања према Светој Кипарској Цркви са којом је Српска Православна Црква увијек имала добре односе у љубави Христовој. Надам се да ће тако бити и у будуће.

  • Какав је и колики допринос Митрополије црногорско-приморске јединству Српске Православне Цркве кроз њену осмовјековну прошлост?

Митрополија црногорско-приморска и друге Епархије у Црној Гори исписале су свијетле странице своје историје и створиле блиставу културу у оквиру Српске Православне Цркве. Истовремено су се увијек бориле за јединство Српске Цркве које се, дубље гледано, поистовјећује са јединством цијеле Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве које исповиједамо у Символу Вјере. То је наше хришћанско и светосавско опредјељење. Никоме у нашој Цркви од Светог Саве до данас није пало на памет да то опредјељење, колико светосавско толико и његошевско, погази или измијени.

Pin It on Pinterest

Share This